Trăsurile vor intra în trafic în ziua de 28 noiembrie, cu punct de plecare „gara” mocăniţei din faţa magazinului Bucovina, pe strada Ştefan cel Mare, apoi prin spatele Primăriei Suceava, pe strada Alexandru cel Bun, spre Muzeul Satului şi Cetatea de Scaun şi retur. Până la sfârşitul lunii decembrie, plimbările cu trăsura vor fi gratuite, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
Trăsurile sunt roşu cu alb, cu mecanisme de bronz, au prelată pentru a putea fi folosite şi când plouă sau ninge, au fiecare câte şase locuri, plus loc separat pentru birjar. Au costat 410 milioane de lei vechi şi la muzeul Bucovinean astăzi. Până vineri vor sta la muzeu, iar de vineri sucevenii şi turiştii se pot plimba cu trăsura prin oraş. Cei patru cai care vor fi înhămaţi la trăsură sunt împrumutaţi de la Herghelia Rădăuţi, la fel ca şi birjarii care îi vor învăţa meserie pe cei care vor fi angajaţi de muzeu pe aceste posturi. Birjarii vor avea o ţinută specifică, după modelul utilizat în Suceava la începutul secolului XX.
De anul viitor, traseul trăsurilor se poate extinde până la Mănăstirea Dragomirna
Programul după care vor circula cele două trăsuri în oraş nu a fost încă definitivat, dar cea mai plauzibilă variantă este aceea că în zilele de lucru vor merge de la amiază până târziu, în noapte, iar în weekend şi de sărbători vor circula şi dimineaţa.
Din 28 noiembrie până la sfârşitul lunii decembrie plimbările cu trăsura vor fi gratuite, dar de anul viitor conducerea muzeului şi cea a administraţiei locale au în vedere trasee extinse, pe la toate obiectivele turistice din municipiul Suceava.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, că va propune directorului muzeului, Emil Ursu, prelungirea circuitului cu trăsura, pe perioada verii, până la Mitocul Dragomirnei şi Pătrăuţi. Dacă trăsurile se vor bucura de succes în rândul sucevenilor şi turiştilor, acestea vor putea fi şi închiriate pentru diverse evenimente.
(27 nov 2008, 08:48:30