De săptămâna aceasta, începe în şcoli programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva virusului papilloma uman, responsabil de apariţia a 99% din cancerele de col uterin, a anunţat ieri şeful Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.
Medicul a arătat că imunizarea fetiţelor nu este obligatorie, dar vaccinul le-ar putea proteja în viitor de riscul de a dezvolta boala, prin contactarea pe cale sexuală a virusului papilloma uman.
„Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaraţie scrisă a părinţilor sau tutorilor legali ai copilului, cu asumarea consecinţelor ce decurg din aceasta. Nici un copil nu va fi vaccinat dacă cei care îi au în grijă nu îşi dau acordul scris în acest sens”, a asigurat Lăzăreanu, precizând că, în cel mai scurt timp, unităţile de învăţământ trebuie să organizeze şedinţe cu părinţii, la care vor fi invitaţi şi medici, care să-i informeze despre campania de vaccinare, dar şi despre riscurile existente în cazul nevaccinării.
Zilnic, cancerul de col uterin ucide şase românce
Pentru campania naţională, Ministerul Sănătăţii Publice a achiziţionat 330.000 de doze de vaccin, pentru care a cheltuit 23 milioane de euro. Potrivit lui Eugen Nicolăescu, decizia iniţierii şi finanţării unui astfel de program a fost impusă de realitatea cruntă: în ultimii 20 de ani, România a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creştere în ultimii 18 ani.
În ţara noastră, cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. Cumplita maladie omoară zilnic şase femei, iar în fiecare an cel puţin 3.000 de femei află că suferă de teribila boală.
Trei doze de vaccin pentru o imunizare completă
În judeţ, 4.439 de fetiţe cu vârste între 10 şi 11 ani fac obiectul acţiunii de imunizare, care este gratuită şi se derulează în şcoli. Vaccinarea elevelor de clasa a IV-a cuprinde administrarea unui număr de trei doze care asigură o imunizare completă – prima de luni, 24 noiembrie, a doua în ianuarie 2009, iar ultima în luna mai a anului viitor.
Potrivit şefului ASP Suceava, unităţile de învăţământ sunt pregătite să demareze acţiunea de imunizare care, la ţară, se face prin medicii de familie, iar la oraş prin medicii de la cabinetele şcolare.
„Doctorii au la dispoziţie două tipuri de vaccinuri, respectiv Cervarix şi Silgard. Unul protejează numai împotriva cancerului de col uterin, iar celălalt protejează şi împotriva altor papillomatoze. Ministerul a luat două tipuri de vaccinuri pentru a vedea care dintre ele este mai eficient şi le-a repartizat deja pe şcoli”, a spus medicul adăugând că, la „liber”, un astfel de vaccin costă 600 lei.
Un vaccin controversat
Acţiunea de imunizare a fetiţelor a suscitat numeroase controverse legate de posibilele efecte adverse ale vaccinului, ultima oară după ce Eugen Nicolăescu a declarat că 17 ţări din Uniunea Europeană au introdus deja vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare, dar site-ul oficial al Comisiei Europene nu a confirmat acest lucru.
Ieri, dr. Alexandru Lăzăreanu a dat asigurări că vaccinul împotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranţă foarte bun, lucru demonstrat în urma administrării a peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume, la femei şi la fetele peste 9 ani, şi a adăugat că eventualele efecte adverse sunt obişnuite şi minore comparativ cu beneficiile.
Totuşi, cei care vor judeca şi vor alege în final dacă acceptă sau nu acest vaccin sunt părinţii, care se pot opune în scris.
(24 nov 2008, 11:58:07