După cum ne-a explicat Gheorghe Curelciuc, directorul APIA Suceava, din cei 56.560 de fermieri care au depus cereri, 6.582 au dosare în care au declarat suprafeţe de teren mai mari decât au în realitate, ceea ce presupune controale suplimentare pentru a se stabili unde este vorba de erori şi unde sunt declaraţii mincinoase, în scopul de a se încasa ilegal mai mulţi bani în contul subvenţiei.
Cele mai multe probleme sunt în zona de munte
Directorul APIA Suceava a explicat că erorile au ieşit la iveală după ce s-a constatat că anumite suprafeţe (blocuri fizice, cum le numesc specialiştii de la APIA), ieşeau mult mai mari în acte decât în realitate. Cele mai multe probleme cu supradeclarările sunt în zona de munte a judeţului, mai ales în localităţile Izvoarele Sucevei, Breaza, Fundu Moldovei, Pojorâta şi Vama.
„În zona de munte foarte multe suprafeţe au fost moştenite fără a fi măsurate. Mulţi localnici au parte din fostele terenuri agricole acoperite acum cu vegetaţie forestieră, sau presărate de văi şi alte forme de relief pe care nu poate fi practicată agricultura. De la aceste aspecte pleacă foarte multe inexactităţi, oamenii cerând subvenţii pentru agricultură pe terenuri care nu sunt folosite în acest scop”, a arătat Curelciuc.
Tentative grosolane de fraudă
Există însă şi multe cazuri în care se poate vorbi de tentative grosolane de fraudă, unii ţărani cerând subvenţii în zone în care nu au deloc teren. Alţii au trecute în cereri suprafeţe cu 50% mai mari decât au în realitate, situaţii în care, a explicat Curelciuc, nu se poate vorbi de erori involuntare.
„Majoritatea fermierilor nu-şi asumă răspunderea pentru aceste declaraţii eronate, de vină este oricine altcineva, angajaţi ai APIA sau ai primăriilor, cei care i-au ajutat la întocmit declaraţii, numai ei nu”, a mai spus Gheorghe Curelciuc, subliniind că în cazurile în care sunt erori mari se vor face supracontroale. Fermierii care au făcut declaraţii eronate vor primi subvenţie diminuată, până în 30%, în timp ce în cazurile în care este vorba de diferenţe mari între declaraţia din cererea pe propria răspundere şi realitate agricultorii vor fi tăiaţi de la subvenţii.
Subvenţia de 105 euro la hectar va fi virată din ianuarie
Legislaţia prevede şi posibilitatea sesizării poliţiei, în vederea întocmirii de dosare penale pentru infracţiunea de tentativă de fraudă, însă Curelciuc s-a abţinut să spună dacă vor fi astfel de cazuri, precizând că deciziile se vor lua după finalizarea tuturor controalelor.
Subvenţiile de la UE pentru terenul agricol cultivat în 2008 vor fi virate începând cu luna ianuarie a anului viitor, suma urmând a fi de aproximativ 105 euro pentru fiecare hectar de teren cultivat.