Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 nov 2008 - Anul XIII, nr. 275 (3956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Sărbătoare

Salve de tun în faţa Gării Burdujeni şi a Palatului Administrativ, de Ziua Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Ziua Bucovinei va fi marcată la Suceava cu salve de tun. Vineri, 28 noiembrie, în jurul orei 11.00, în faţa Gării Burdujeni un pluton de soldaţi şi o baterie de tunuri vor onora Unirea Bucovinei cu România cu opt lovituri de tun, în patru salve. La ora 12.45, cele patru tunuri vor trage concomitent, în faţa Palatului Administrativ.

Ofiţerul care va comanda plutonul format din trei subofiţeri şi 21 de soldaţi va fi îmbrăcat în uniforma purtată, în filmul istoric „Triunghiul morţii”, de generalul Ion Dragalina. Uniformele au fost închiriate de la studiourile de film Buftea pentru aproape 2.000 de euro. Tot închiriate de la Bucureşti, de la firma North Station Grup, sunt şi tunurile, pentru suma de 6.000 de euro, fără TVA.

Pe lângă ceremonialul militar care va reconstitui în faţa celor prezenţi momentele din ziua de 28 noiembrie 1918, Consiliul Judeţean Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina pregătesc în centrul oraşului şi alte obiective.

În faţa Casei Culturii se montează o scenă pe care vor fi instalate o replică a pridvorului Mănăstirii Humorului, o clopotniţă, o casă ţărănească şi o iesle cu scena naşterii lui Iisus, care vor fi luminate nonstop, până la sfârşitul anului. Tot în faţa Casei Culturii, în capătul străzii Ştefan cel Mare, va fi amenajată o a doua scenă, pe care va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Judeţean.

 

Sucevenii care au peste 90 de ani vor primi medalii aniversare

Zonele folclorice ale judeţului vor fi reprezentate prin opt standuri, în spatele scenei principale, iar alte standuri sunt rezervate producătorilor de brânzeturi şi preparate de carne tradiţionale din judeţ. De asemenea, va exista şi un spaţiu amenajat pentru obiecte bisericeşti.

Costul total al manifestărilor organizate de Consiliul Judeţean de Ziua Bucovinei se ridică la aproape 2 miliarde de lei vechi (aproximativ 52.000 de euro), din care suma cea mai mare, 25.000 de euro, s-a plătit pentru mocăniţă, iar 3.000 de euro este onorariul artistului Grigore Leşe, care va susţine un concert în Biserica Catolică din centrul oraşului. În organizare au fost antrenaţi circa 50 de oameni, care au lucrat până acum zeci de ore.

Tot vineri, la Complexul Muzeal Bucovina va fi vernisată o expoziţie cu piese legate de eveniment, printre care elemente de ţinută a generalului Iacob Zadik şi drapelele de luptă ale Diviziei 8, cea care a intrat în Suceava şi a ridicat steagul românesc pe Palatul Administrativ. Acestea au fost împrumutate de muzeul sucevean de la Muzeul Militar. Muzeul din Suceava a turnat şi 200 de medalii aniversare, iar o parte dintre acestea vor fi înmânate unor suceveni care au peste 90 de ani.

 

Oficiali de la Chişinău şi Cernăuţi, invitaţi ca prieteni ai Sucevei la sărbătoare

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, ieri, că la sărbătoarea Bucovinei sunt invitaţi primarii de la Alba Iulia, Târgovişte şi Iaşi, precum şi, în virtutea bunelor relaţii cu vecinii promovate atât de la nivel central, cât şi zonal, între regiuni partenere, oficiali de la Chişinău şi Cernăuţi, oraş cu care municipiul Suceava este şi înfrăţit.

Drumul Bucovinei spre casă a început la 19 octombrie 1918, când la Liov, o Adunare Naţională a ucrainienilor a proclamat independenţa teritoriului din Austro-Ungaria care cuprindea Galiţia de Est, Bucovina cu oraşele Cernăuţi, Storojineţ şi Siret şi zona locuită de ucraineni din nord-estul Ungariei. Ca urmare a mişcării de eliberare naţională a românilor din Bucovina de după Primul Război Mondial, Iancu Flondor, preşedintele Congresului General al Bucovinei, a cerut guvernatorului austriac Etzdorf predarea puterii către români. Refuzul guvernatorului a provocat tulburări, ceea ce a determinat chemarea în ajutor a armatei române.

La 6 noiembrie 1918, generalul Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8, a fost însărcinat să ocupe fără întârziere localităţile Iţcani şi Suceava, iar de aici să extindă progresiv ocuparea până la Cernăuţi inclusiv. La data de 8 noiembrie 1918, comandamentul Diviziei 8 a fost stabilit la Burdujeni, iar la 11 noiembrie 1918, trupele române conduse de generalul Iacob Zadik au intrat în Cernăuţi şi au participat la preluarea puterii. Ulterior, la 28 noiembrie 1918, a fost convocat Congresul General al Bucovinei în Sala sinodală a Reşedinţei Mitropolitane din Cernăuţi şi s-a votat Unirea Bucovinei cu România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salve de tun în faţa Gării Burdujeni şi a Palatului Administrativ, de Ziua Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Salve de tun în faţa Gării Burdujeni şi a Palatului Administrativ, de Ziua Bucovinei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oficial, le merge bine! trimis de
(21 nov 2008, 11:50:11
Oare de ce se bucura asa tare Flutur ca ne-am unit cu Romania? Eu as sugera sa coboare drapelele in berna! Este oricum mai ieftin. Regret amarnic ca ne-au lasat austriecii si la cat de bine merg treburile in tara asta, incep sa regret ca nu ne-au luat rusii! Iar pe ofiterul cu tunurile il sfatuiesc sa ocheasca biroul Presedintelui CJS. E usor de indentificat. Stiti, ala cu poarta la intrare.
1.1  RE: Oficial, le merge bine! trimis de
(21 nov 2008, 20:15:05
A vorbit Ion,ca si el e om.....
2.   Adevarul! trimis de
(22 nov 2008, 22:25:48
In Germani,Frantza ,SPANIA in toata EU shi in SUA zilele istorice se celebreaza ca nu cumva greshelile sa se mai repete shi oameni sa invetze din trecut .Bravo organizatorilor!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei