Prima intervenţie a avut loc miercuri seara, în jurul orei 18:00, atunci când la dispeceratul ISU Suceava a fost anunţată izbucnirea unui incendiu la o casă din Salcea, la faţa locului fiind trimise nu mai puţin de trei autospeciale.
La sosirea pompierilor, flăcările cuprinseseră deja acoperişul casei şi ameninţau să se extindă şi la o anexă din apropiere.
Cadrele ISU au reuşit să stingă incendiul în aproximativ o oră şi să limiteze astfel valoarea pagubelor. În urma incendiului, valoarea bunurilor distruse de flăcări (acoperişul casei, pe o suprafaţă de 140 de metri pătraţi, şi aproximativ o tonă de cereale), a fost estimată la circa 10.000 de lei.
Pompierii, în sprijinul cărora au intervenit şi voluntarii serviciului pentru situaţii de urgenţă din Salcea, au reuşit să oprească focul înainte de a înghiţi întreaga casă şi anexa din apropiere, bunuri în valoare de aproximativ 50.000 de lei. Potrivit unui comunicat al ISU Suceava, incendiul a izbucnit din cauza unor scântei provenite din coşul de evacuare a fumului.
Incendii la Volovăţ şi la Şcheia
În aceeaşi zi, în jurul orei 21:00, un alt apel telefonic anunţa izbucnirea unui incendiu şi la o gospodărie din Volovăţ. De la o ţigară aruncată la întâmplare, susţin pompierii, o şură de furaje (coceni de porumb) a fost cuprinsă de flăcări şi exista riscul propagării incendiului la o casă şi o anexă din imediata apropiere. Şi în acest caz, pompierii rădăuţeni şi cei voluntari din localitate au reuşit să stingă flăcările într-un timp relativ scurt, pagubele fiind estimate la 1.000 de lei.
Alarma s-a dat din nou, ieri dimineaţă, atunci când, în jurul orei 8:00, a izbucnit un incendiu, tot de la un coş de fum, la o casă din Şcheia. În incendiu a fost distrusă casa, pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, şi au ars mai multe bunuri casnice şi articole de îmbrăcăminte (pagubele fiind de circa 2.500 de lei).
Pompierii avertizează
Din datele statistice, în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii se înregistrează la gospodăriile cetăţeneşti.
Pericolul de izbucnire a incendiilor, avertizează pompierii, creşte din cauza exploatării intense şi uneori necorespunzătoare a sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură, radiatoare electrice, centrale termice), a coşurilor de evacuare a fumului defecte sau necurăţate, a instalaţiilor şi aparatelor electrice utilizate cu defecţiuni şi improvizaţii sau care depăşesc puterea instalată a curentului electric, a chibriturilor sau brichetelor lăsate la îndemâna copiilor, cenuşa cu jar aruncată în apropierea furajelor şi construcţiilor, a afumătorilor improvizate şi/sau nesupravegheate şi a fumatului în pat ori aruncarea ţigării la întâmplare.