Începând de luni, 17 noiembrie, pot fi depuse proiectele pentru afaceri în turism ori în vederea deschiderii de micro-întreprinderi. De asemenea, de pe 3 decembrie, şi micii crescători de animale vor putea solicita bani, în contul ajutorului oferit fermelor de subzistenţă.
1.500 de euro pe an, pentru micii crescători de animale
La nivelul judeţului Suceava, unde se găsesc cele mai multe efective de bovine din ţară, este de aşteptat ca măsura 141, cea care vizează acordarea de bani pentru fermele de subzistenţă, să stârnească un interes deosebit.
Fermierii pot primi un ajutor de 1.500 de euro pe an, pe o perioadă de cinci ani de zile. Suma se acordă pentru orice fermă de semisubzistenţă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică. O unitate de dimensiune economică presupune obţinerea, prin intermediul fermei, a unui venit anual de 1.200 de euro, de unde rezultă că pot obţine fonduri prin acest program fermierii care au un venit anual mai mare de 2.400 de euro.
Din calculele reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava reiese că banii pot fi accesaţi şi de un fermier care are 3-4 bovine în bătătură şi comercializează parte din lapte. Măsura nu vizează însă numai crescătorii de bovine, în program fiind incluşi şi crescătorii de porcine sau ovine.
Industria uşoară, oportunităţi multiple
Şi în ceea ce priveşte măsura 313, cea care vizează încurajarea activităţilor turistice, se aşteaptă un număr mare de proiecte din partea sucevenilor.
În domeniul turismului se pot obţine finanţări pentru construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistică care au maxim 15 camere. De asemenea, prin PNDR mai pot fi obţinuţi bani pentru amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionări de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie etc..
În ceea ce priveşte măsura 312, de dezvoltare de micro-întreprinderi, se pot depune proiecte pentru a investi în industria uşoară (articole de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc etc.), în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase, în mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice etc..
Mai pot fi obţinuţi bani pentru investiţii în dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local.
Pentru informaţii suplimentare cei interesaţi sunt invitaţi la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava.