Răbdarea pacienţilor de la Spitalul Suceava, care au nevoie de un transport cu ambulanţa de la o secţie la alta, este pusă la grea încercare, în condiţiile în care timpul de aşteptare până la sosirea autosanitarei a crescut considerabil. Dacă în mod normal o Salvare răspunde solicitării formulate de medici pentru a muta un bolnav de la o secţie la alta într-un interval de până la 15 minute, zilele trecute, perioada de aşteptare s-a prelungit în câteva cazuri până la două şi chiar patru ore.
La Suceava, maxim patru maşini de transport pe tură
În timp ce bolnavii şi aparţinătorii acestora se scandalizează, responsabilii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă se plâng că nu au suficiente maşini pentru a acoperi solicitările spitalelor.
Directorul acestei unităţi sanitare, dr. Daniel Martiniuc, a arătat că din cele 62 de maşini active de la nivelul judeţului, doar 24 sunt destinate transportului pacienţilor, iar şapte dintre acestea se află în parcul auto de la Suceava.
„Ziua la care vă referiţi a fost una foarte aglomerată, deoarece au fost mulţi pacienţi care trebuiau duşi la clinicile universitare din Cluj sau Bucureşti. Pentru deplasarea pacienţilor la domiciliu, spital sau între secţii nu avem voie să utilizăm alt tip de autosanitară. În Suceava, dispunem de până la patru maşini de transport pe tură, astfel încât uneori timpii de aşteptare se prelungesc”, a explicat Martiniuc.
Spitalul Suceava, dator cu 100.000 lei la Ambulanţă
În altă ordine de idei, el a adăugat că Spitalul Suceava are restanţe de 100.000 lei la plata serviciilor de transport a pacienţilor efectuate de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, prin contract, de la începutul lui 2008.
Medicul a precizat că, din cauza acestei datorii, unitatea pe care o conduce ar fi trebuit să sisteze orice deplasare a autosanitarelor la solicitările formulate de Spitalul Suceava şi a avertizat că în cazul în care facturile restante nu vor fi achitate într-un timp scurt nu va mai ezita să recurgă la această măsură drastică.
De cealaltă parte, directorul Spitalului Suceava, dr. Doina Motan, infirmă existenţa unui contract între unitatea pe care o reprezintă şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care nu a fost încheiat din cauza tarifelor mari practicate de acesta din urmă. Medicul recunoaşte restanţa de 100.000 lei, despre care spune că este de fapt din luna mai, şi adaugă că în momentul de faţă se poartă negocieri pentru ajustarea preţurilor la transport.
Între 280 şi 430 lei, pentru a traversa strada în ambulanţă
„Tarifele practicate de Ambulanţă nu reflectă costurile reale. Pentru un bolnav care este dus cu autosanitara peste drum, la Neurologie, spitalul plăteşte între 280 şi 430 lei. Am informat Ministerul Sănătăţii Publice despre această situaţie şi am demarat discuţii cu cei de la Ambulanţă în vederea reducerii tarifelor”, a punctat Motan.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, a declarat că sănătatea pacienţilor care aşteaptă ore în şir o ambulanţă pentru transportul între secţii nu este pusă în pericol. El a afirmat că în acest interval bolnavii nu sunt lăsaţi de izbelişte, ci stau în camera de stabilizare, în perfuzii, sub strictă supraveghere medicală, iar dacă starea lor se alterează sunt duşi în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.
„Un bolnav cu accident vascular cerebral grav, care trebuie internat în secţia de Neurologie, aflată peste drum, nu poate fi dus până acolo cu mijloace proprii, deoarece este nevoie de o targă. Transportul în poziţia şezut este contraindicat, întrucât bolnavul nu are voie să ridice capul”, a completat medicul.