Lotul traficanţilor de ţigări din zona Vicov-Bilca se reîntregeşte în libertate. Curtea de Apel Suceava a decis aseară să-i elibereze pe patru din cei şase indivizi arestaţi vineri seară de judecătorii de la Tribunalul Suceava. După o şedinţă de câteva ore şi deliberări care au mai durat câteva ore, magistraţii au hotărât că patru dintre indivizii care au făcut mici averi de pe urma traficului de ţigări aduse din Ucraina să fie puşi în libertate.
Norocoşii se numesc Vasile Cârciu, Mihai Bres, ambii din Straja, Vasile Ionesi şi Ion Tiron, amândoi din Vicovu de Sus. Cei patru au ieşit din arest încă de aseară şi îşi pot vedea liniştiţi de afacerile lor. Curios este că judecătorii au decis să-l elibereze până şi pe Vasile Cârciu, fratele capului reţelei de traficanţi, Dorel Cârciu, considerând că acesta nu ar putea împiedica în vreun fel derularea anchetei.
La fel de ciudată este şi eliberarea lui Mihai Bres, care în timpul audierii din faţa instanţei a susţinut că nu mergea în zona frontierei cu Ucraina pentru a face trafic de ţigări, ci pentru a bracona mistreţi.
Interesant este că afirmaţiile celor patru învinuiţi au fost acceptate cu nonşalanţă de judecători, care le-au acordat clemenţă şi au înlocuit măsura arestului preventiv că cea de a nu părăsi ţara.
Rămân în schimb în arest Dorel Cârciu şi Vasile Ioan Răileanu, cei doi indivizi care au fost pionii principali ai reţelei. Practic, cei doi s-au desprins dintr-o altă grupare anihilată de procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată în cursul lunii septembrie, iar noua structură s-a dezvoltat prin racolarea altor persoane, în special cărăuşi şi distribuitori de ţigări.
O reţea bine organizată
Actuala reţea de traficanţi de ţigări a fost anihilată la sfârşitul săptămânii trecute, când peste 200 de oameni ai legii au organizat o amplă acţiune. Vineri dimineaţă au fost organizate 16 percheziţii, au fost ridicaţi 17 indivizi bănuiţi că fac parte din reţea, iar la locuinţele suspecţilor s-au descoperit peste 11.000 de pachete de ţigări de contrabandă, dar şi alte bunuri care ar proveni tot din această activitate, cum ar fi cele 62 de sticle de whisky, un pistol cu gaz şi şase cartuşe. Prejudiciul creat de această reţea la bugetul de stat a fost calculat la circa 700.000 de lei (7 miliarde de lei vechi), iar pentru a pune la punct flagrantul a fost nevoie de jumătate de an de monitorizare.
În final, totul pare să se fi dus de apa sâmbetei, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalte reţele de traficanţi de ţigări, toţi membrii acestora fiind puşi în libertate de judecători extrem de zeloşi în doi timpi şi trei mişcări.