Aşa indică raportul întocmit cu ocazia verificărilor întreprinse la acest serviciu, în prima parte a lunii noiembrie, la indicaţia Ministerului Sănătăţii Publice, şi dat publicităţii ieri, de şeful ASP, dr. Alexandru Lăzăreanu, şi ing. Adrian Popescu, şef serviciu în cadrul acestei instituţii.
Un nou control, în decembrie
Potrivit surselor citate, au fost controlate inopinat, chiar şi în cursul nopţii, toate staţiile şi substaţiile SJA şi au fost verificate, din punct de vedere al dotării şi prezenţei în formulă completă a echipajului, ambulanţele care au adus bolnavi la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava.
În urma verificărilor, ASP nu a dat sancţiuni, ci doar avertismente şi termene pentru remedierea deficienţelor constatate dar, în schimb, CAS a dispus o penalizare de 1% din suma alocată pentru luna noiembrie, după ce s-a descoperit că la o serie de urgenţe majore s-au deplasat ambulanţe simple în locul celor speciale, prevăzute cu echipament adecvat şi echipaj complet, şi nici nu a fost ţinută o evidenţă corectă a activităţii.
Controlul va fi urmat de un altul, la finele anului, care urmează să stabilească în ce măsură responsabilii de la SJA au ţinut cont de recomandările făcute şi au îndepărtat neajunsurile, a adăugat şeful ASP.
„Bile negre” pentru întârzierea ambulanţelor la urgenţe
Medicul a mai spus că, în urma verificărilor, au fost acordate “bile negre” pentru SJA, în special din cauza a două situaţii înregistrate la staţia Suceava, unde autosanitarele au întârziat mult prea mult la nişte cazuri urgente.
Este vorba de o solicitare din Fântânele, făcută pentru un copil de 9 luni, care avea “un corp străin intra-bronşic” şi pentru care Salvarea a fost trimisă după o oră şi zece minute. A doua solicitare a vizat un sugar din Pătrăuţi, suspect de pneumonie interstiţială, la care maşina a ajuns cu 55 de minute întârziere.
“Mi se pare o situaţie destul de gravă, iar cei care nu au repartizat ambulanţele la timp trebuie să dea socoteală”, a punctat Lăzăreanu.