Acalmia a domnit ieri la Tişăuţi şi oamenii au putut participa la slujba din fiecare duminică. Preotul Mircea Bejenar a ţinut să-şi precizeze punctul de vedere vizavi de incidentele de duminică, 9 noiembrie, când un grup de oameni din sat a închis cu lanţuri şi lacăte biserica din sat. În opinia preotului din Tişăuţi, tot ceea ce s-a întâmplat reprezintă un şantaj pentru a determina conducerea Protopopiatului Suceava să-l schimbe din funcţie.
„Înainte de slujba de duminică, probabil pe la orele 5 dimineaţă, aceşti enoriaşi nemulţumiţi au hotărât să îi interzică preotului accesul în biserică. Au hotărât deci, cei 20, să oprească un sat întreg, de 170 de familii, să se închine şi să se unească cu Hristos prin rugăciune şi Sfânta Împărtăşanie în biserica satului”, a mărturisit preotul din Tişăuţi.
Acesta a adăugat că are sprijinul a peste 200 de oameni, care şi-au exprimat dezacordul cu nemulţumiţii care-l vor plecat din sat.
„Acuzaţiile la adresa părintelui nostru sunt nefondate, împletite cu minciuni dovedite, cu fapte imaginare şi răstălmăciri ale adevărului”, se arată într-o scrisoare trimisă Protopopiatului Suceava în vara acestui an. Această scrisoare vine în contradicţie cu o alta trimisă aceleiaşi structuri de grupul de nemulţumiţi din Tişăuţi, în care preotul Mircea Bejenar era acuzat că a transformat biserica într-o adevărată fabrică de bani, dar şi că are un limbaj şi un comportament neadecvat faţă de enoriaşi.
Protestatarii, acuzaţi că merg mai mult la „crâşmă decât la biserică”
Preotul Mircea Bejenar a declarat că toate acuzaţiile care i se aduc sunt fără nici o bază reală. Potrivit acestuia, în cei 5 ani de când a început construcţia noii biserici din sat, toate donaţiile au mers la casier şi au fost evidenţiate într-un registru de casă.
„Casierul le-a prezentat public şi le-a distribuit în copii xerox celor prezenţi la slujbele bisericii. Dar aceste lucruri nu pot fi cunoscute de reclamanţi, căci aceştia, în majoritate, nu frecventează biserica, iar la crâşmele din sat, unde ei sunt prezenţi regulat, e adevărat, nu s-au distribuit dări de seamă!”, a spus preotul Mircea Bejenar.
Acesta a respins şi acuzaţiile că şi-ar fi cumpărat maşină nouă din banii pentru construcţia bisericii. „Maşina, un Opel Kadett cu două uşi, fabricată în 1983, este primită ca donaţie din partea unei rude a preotesei”, a ţinut să precizeze preotul Bejenar.
Cât priveşte sesia parohială, preotul din Tişăuţi a spus că prin concesionarea acesteia s-a făcut un lucru bun.
„Investiţia de pe sesia parohială, respectiv o pepinieră silvică, seră, centru de debitare material lemnos şi exploatare piscicolă, este în participaţiune cu parohia şi va constitui pe viitor o sursă de susţinere a parohiei cu toate nevoile financiare. În nici un an de zile, noul investitor a contribuit substanţial la cheltuielile pentru construcţia noii biserici”, a mai menţionat preotul Mircea Bejenar.
El a ţinut să precizeze că viaţa parohială a intrat în firesc, în sensul că slujbele se vor ţine în biserica veche, iar lucrările de construcţie la noua biserică vor continua.
(17 nov 2008, 19:24:17