Nemulţumiţi de faptul că Guvernul a amânat majorarea salarială cu 50% a dascălilor, deşi legea care prevedea indexarea salariilor a fost aprobată în Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, cadrele didactice au demarat protestele. S-a început cu o grevă japoneză care s-a derulat timp de o săptămână, iar pe 10 noiembrie profesorii au fost pentru două ore în grevă de avertisment.
Planurile profesorilor s-au mai schimbat între timp, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională anularea ordonanţei ce amână aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Sindicatele din educaţie vor să sesizeze Curtea Constituţională şi cu privire la noua ordonanţă a Guvernului, emisă luni, prin care salariile profesorilor vor creşte eşalonat, cu 28%, ordonanţa fiind privită de sindicate drept un „abuz”.
Salarii majorate cu 50%, pe „umerii” viitorului Guvern
Preşedintele Sindicatului Judeţean din învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, a declarat că „la Bucureşti, la nivelul Federaţiei Educaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, se stabileşte calendarul mişcărilor de protest şi dacă se continuă sau nu mişcările începute”.
Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat că „sindicatele suspendă greva generală şi aşteaptă ca viitorul Guvern să le rezolve problemele salariale”.
Conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în urma consultării sindicatelor afiliate, au ajuns la concluzia că greva generala programată în 18 noiembrie trebuie amânată.
Liderilor federaţiilor atenţionează că, în situaţia în care, imediat după instalarea noului Guvern, legea care prevede majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată cu începere de la data de 1 octombrie 2008, se va declanşa greva generală.
(15 nov 2008, 12:02:16