Joi seară, pentru câteva zeci de minute, Alina Mihaela Horeanu a fost prinţesă. A avut publicul la picioare, un public care a uitat că suceveanca este închisă pentru o faptă oribilă, o crimă în urma căreia tatăl a doi copii a fost ucis şi apoi aruncat ca un câine la marginea unei păduri.
Piesa „Haina de Om” a umplut sala de spectacole a Ateneului Tătăraşi din Iaşi cu minute bune înainte de ridicarea cortinei. Ca urmare a cererii peste aşteptări, organizatorii au fost nevoiţi să aducă şi scaune pe care le-au amplasat în sală.
Actorii-deţinuţi au interpretat rolurile unor oameni care nu-şi găsesc locul în societate după ce au fost închişi mai mult timp. Acţiunea se desfăşoară într-un adăpost în care locuiesc pentru o perioadă foştii deţinuţi, iar personajul principal este „Nea Fane”, un maistru constructor care a ieşit din penitenciar după 20 de ani. Alina Mihaela Horeanu joacă rolul femeii de serviciu din adăpost, iar până la premiera de joi seară a repetat împreună cu ceilalţi 9 deţinuţi timp de două luni.
La finalul piesei de teatru, scrisă tot de un deţinut, spectatorii i-au aplaudat în picioare pe actorii de conjunctură, iar avocata Gianina Poroşnicu i-a oferit clientei sale, Alina Mihaela Horeanu, un buchet imens de flori.
Deţinuţii au avut de transmis şi un mesaj pentru toţi cei de afară: „Ajutaţi-ne să nu mai greşim ”, şi speră să fie sprijiniţi de societate în momentul eliberării.
De la omor la artă
Până să-şi etaleze calităţile artistice, Alina Mihaela Horeanu a ajuns celebră printr-o faptă de o cruzime ieşită din comun. În februarie 2007, suceveanca şi prietenul ei, Vlad Irimia Scurtu, de 20 de ani, tot din municipiul Suceava, l-au omorât pe Daniel Mancaş, directorul unei firme din Botoşani. Totul s-a petrecut într-un imobil din cartierul ieşean Nicolina, iar după ce l-au ucis pe bărbat, cei doi suceveni i-au transportat trupul neînsufleţit în pădurea situată la intrarea în localitatea Ciprian Porumbescu, încercând astfel să şteargă orice urmă.