Suspecţii provin în marea lor majoritate din aceeaşi zonă (Brodina-Straja) în care, în urmă cu două luni, a fost anihilată o altă mare reţea de traficanţi cu ţigări aduse, peste fâşia verde, din Ucraina în România.
De altfel, aveau să ne declare anchetatorii, între cele două grupări există legături, în sensul că şefii grupării anihilate ieri s-au „şcolit” în afacerile ilegale cu ţigări de contrabandă în reţeaua destrămată la începutul lunii septembrie a.c..
Din informaţiile pe care le deţinem, printre clienţii care cumpărau ţigări în cantităţi mari direct de la contrabandişti se numărau şi un poliţist din Botoşani şi un subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Livrau ţigări cu timbru ucrainean în toată România
Sediul Parchetelor sucevene, acolo unde funcţionează şi Biroul Teritorial al DIICOT, a fost transformat, începând de ieri dimineaţă, într-o fortăreaţă.
Zeci de cagulişti ai Poliţiei şi Jandarmeriei, ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) şi ai Serviciului Teritorial al Direcţiei Generale Anticorupţie i-au adus pe rând pe suspecţi în faţa anchetatorilor.
Audierile au ţinut ore în şir şi s-au finalizat abia spre seară, atunci când opt dintre suspecţi au fost duşi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.
La ora închiderii ediţiei, magistraţii Tribunalului Suceava nu se pronunţaseră încă asupra propunerii făcute de procurorii DIICOT de a-i arunca pe contrabandişti în spatele gratiilor.
Şeful DIICOT Suceava, procurorul Marius Cazac, ne-a declarat, aseară, că au fost emise 24 de mandate de aducere, dintre care 17 au fost duse la îndeplinire, restul indivizilor fiind plecaţi în străinătate.
Din ce am reuşit să aflăm de la anchetatori, în reţea erau şi mai mulţi ucraineni care, folosindu-se de protecţia unor grăniceri corupţi, aduceau baxurile cu ţigări (în medie 30, la un singur transport) şi le lăsau aproape de frontieră, de unde erau preluate de membrii români ai grupării.
Prejudiciul adus statului prin afacerile ilegale ale reţelei, condusă de un anume Dorel Cârciu, din comuna Straja, a fost estimat la circa 700.000 de lei.
Ţigările cu timbru ucrainean erau depozitate în diferite locaţii şi ajungeau, prin furnizori, peste tot prin România.
Anchetatorii au anunţat că vor veni cu mai multe amănunte despre acest caz la începutul săptămânii viitoare.
(15 nov 2008, 22:42:03
Oricum felicitari BCCO Suceava dar si lui Mariusica Cazac