Clădirea în care cad tavane aparţine Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc. Nu este nici pe departe o ruină şi văzută din afară ar putea fi considerată chiar ca o vilă de lux. Se află chiar în derulare acolo un program de reabilitare în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi, care a inclus nu doar faţadele, ci şi şarpanta care să îi ferească pe cei din interior de efectele dezastruoase ale umezelii infiltrate prin acoperiş. Lucrările se efectuează de firma suceveană INSCOMP, câştigătoarea unei licitaţii, şi au fost temporar sistate pentru că deocamdată Primăria datorează firmei cam o treime din valoarea totală a lucrării şi nu are banii necesari plăţilor. Reabilitarea a fost iniţiată tocmai pentru că existau infiltraţii de apă, care puteau duce, în timp, la deteriorarea şi căderea tencuielilor. Nimeni nu a anticipat însă când se vor produce efectele umezelii deja existente şi unde.
Conducerea grădiniţei încearcă să evite orice discuţie
Nici la 24 de ore după prăbuşirea tavanului nimeni din conducerea grădiniţei nu a anunţat Primăria despre incident şi potenţialul pericol pentru copii, care nu se poate considera deocamdată înlăturat. Mai mult, conducerea grădiniţei încearcă să evite orice discuţie pe această temă. Părinţilor nemulţumiţi li se recomandă de către un director coodonator de studii „să poftească la noi cu plângeri, dacă au avut probleme”.
Deşi grădiniţa este o instituţie de stat, locul incidentului nu a putut fi fotografiat „pentru că acolo lucrează acum muncitorii” şi pentru că nu există permisiunea directorului Angelica Flutur, aflată la o acţiune la altă grădiniţă. Directorul nu a putut fi însă contactat nici în locul indicat, pe motiv că participa la o reuniune pe tema eco-şcolilor. Angelica Flutur nu a putut fi contactată nici telefonic.
În timp ce oamenii în mâinile cărora este soarta copiilor încă dau din colţ în colţ, responsabilii cu Protecţia Copilului din primăria municipiului s-au autosesizat încă de marţi, monitorizează siguranţa grădiniţei şi împreună cu Direcţia tehnică au cerut constructorului să intervină imediat pentru îndepărtarea oricărui pericol.
Incidentul a generat reacţii diferite din partea părinţilor micilor beneficiari ai serviciilor grădiniţei de stat. Unii se tem pentru siguranţa copiilor. Kurt Kulhanek, tatăl unuia dintre copii, consideră chiar că „trebuie trimişi la clase cu căşti de protecţie, ca pe şantier”. Alţii au totuşi încredere în personalul instituţiei. „Dacă o astfel de nenorocire trebuie să se întâmple, ţi se poate întâmpla şi acasă. Cred că nu e o regulă, doar nu cad tavane în fiecare zi şi chiar am încredere că se iau măsuri pentru protejarea copiilor”, ne-a spus dna Dana Sandiuc, mama altui băieţel de la grădiniţa în cauză.