La Vatra Dornei, Cârlibaba şi Mălini, cele trei localităţi cu pârtii de schi omologate, responsabilii au finalizat ultimele pregătiri, autorităţile aşteptând acum doar zăpada, singurul şi cel mai important, de altfel, ingredient al distracţiei miilor de turişti iubitori şi practicanţi ai sporturilor de iarnă.
Pârtiile „Parc” şi „Dealu Negru”, oferta pentru schiorii care aleg Vatra Dornei
Şeful de la Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc, ne-a declarat, ieri, că turiştii care aleg să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în orăşelul de munte situat la aproximativ 100 de kilometri de municipiul Suceava au la dispoziţie cele două pârtii din localitate, „Parc” (900 metri lungime, diferenţă de nivel de 150 de metri, cu dificultate medie şi dotată cu două instalaţii de teleschi şi una de baby-schi) şi „Dealu Negru” (cu o lungime de 3.000 de metri şi o diferenţă de nivel de 400 de metri, dotată cu o instalaţie de telescaun).
„Anul trecut, am avut, de Revelion, în jur de 5.000 de turişti. Stratul maxim de zăpadă a fost de aproximativ 60 de centimetri... la noi se poate schia deja de la 15 centimetri de zăpadă”, susţine şeful salvamontiştilor dorneni.
„E cea mai tare pârtie, bate Dorna la orice oră”
Schiorii au la dispoziţie şi pârtia de la Cârlibaba, inaugurată în urmă cu aproximativ trei ani.
Dacă în 2005 marea problemă a autorităţilor locale era că nu aveau locuri de cazare, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat.
„S-au construit două pensiuni de trei stele, cu o capacitate de cazare de peste 50 de camere. Sunt locuri de cazare acum. Eu zic că e cea mai tare pârtie, bate Dorna la orice oră”, e ferm convins primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciuc.
Şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Raia Voicu, susţine că pârtia de la Cârlibaba e una dintre cele mai bune din zonă, dat fiind faptul că este formată din două tronsoane, de aproximativ 1,6 kilometri, şi dispune de o instalaţie de teleschi.
Datorită orientării spre nord, mai spune Voicu, la Cârlibaba se poate schia şi până în luna mai, iar stratul de zăpadă a ajuns şi la 90 de centimetri iernile trecute.
„Un avantaj este şi acela că pe pârtia de la Cârlibaba nu se formează gheaţă, cum se întâmplă în alte zone. La minusuri, aş trece faptul că, la baza pârtiei, nu este încă un restaurant, un local amenajat pentru schiori, unde turiştii să se mai încălzească la un vin fiert, la o cafea... În rest, condiţiile de schi la Cârlibaba sunt foarte bune şi îi aşteptăm pe iubitorii sportului alb în număr cât mai mare”, adaugă şeful Serviciului Public Salvamont Suceava.
Mălini: două pârtii, instalaţie de teleschi şi nocturnă, pensiuni în apropiere
De aproximativ un an de zile, pe lista localităţilor cu pârtie de schi din judeţul Suceava a fost inclusă şi comuna Mălini.
În preajma Crăciunului 2007, la Mălini se inaugura un proiect estimat de autorităţile locale la aproximativ 400.000 de euro, fiind vorba despre o pârtie de circa 800 de metri lungime, de categorie medie, cu o diferenţă de nivel de 106 metri, amplasată în partea de sud a comunei, în satul Văleni, la ieşirea spre pasul Stânişoara.
Pârtia a fost prevăzută şi cu o instalaţie de teleschi, adusă din Austria, cu o lungime de 520 de metri şi o capacitate de 1.000 de persoane.
Pentru că pe pârtia de la Mălini există şi instalaţie de nocturnă, programul de funcţionare a fost prelungit până la miezul nopţii.
La baza pârtiei, care se află la 400 de metri de DJ 209 B (Mălini-Văleni-Stânişoara), autorităţile locale au construit şi o pensiune, iar în zonă sunt şi alte unităţi de cazare, capacitatea lor fiind de aproximativ 150 de locuri.
„Între timp, s-a mai făcut o pârtie, de circa 600 de metri, paralelă cu prima, însă orientată spre nord. S-a făcut şi o parcare... S-au investit încă aproximativ 150.000 de euro. Acum vrem să punem în aplicare încă un proiect, cu finanţare europeană, în valoare cam de 1.000.000 de euro. E vorba despre o staţie de pompare a apei, pentru patru tunuri de zăpadă. S-a făcut deja studiu de fezabilitate...”, ne-a declarat, ieri, primarul comunei Mălini, Petru Nistor.
Primarul Nistor a anunţat şi că are de gând să organizeze la Mălini, la fel ca la Vatra Dornei şi la Cârlibaba, „Serbările Zăpezii”.
(11 nov 2008, 11:16:32