După o săptămână de proteste semnalate prin grevă japoneză, ieri, calendarul mişcărilor revendicative ale cadrelor din educaţie a continuat cu o grevă de avertisment.
Orele trebuie recuperate într-o sâmbătă
La Şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 din Suceava greva cadrelor didactice a golit sălile de clasă cu două ore mai repede decât într-o zi obişnuită de curs. Intervalul de desfăşurare a grevei a coincis cu sfârşitul orelor pentru unele clase, sau cu începutul programului unor elevi, ceea ce a făcut ca şcoala să rămână aproape goală pentru două ore. Mai puţini norocoşi au fost elevii pe care greva „i-a prins” între orele de curs, şi care au fost nevoiţi să stea în bănci.
Profesorii spun însă că orele acestea oricum nu sunt pierdute, deoarece trebuie recuperate după încheierea protestelor. Cel mai probabil, orele se vor recupera într-o sâmbătă.
La Liceul cu Program Sportiv greva profesorilor i-a ţinut pe elevi în bănci. Profesorii nu şi-au ţinut lecţiile, însă au fost prezenţi în clase.
Săptămâna viitoare, grevă generală
Liderii de sindicat ai profesorilor suceveni au declarat că toate cadrele didactice care s-au declarat „pro” demarării mişcărilor de protest au fost ieri în grevă. 87% dintre cadrele didactice membre în Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” au participat la greva de ieri. Patru grupe sindicale din zona Rădăuţi, din cele 60 de grupe existente, nu au participat la greva de avertisment de ieri, iar o grupă sindicală, tot din zona Rădăuţi, a făcut grevă japoneză.
La Universitatea „Ştefan cel Mare” cursurile s-au ţinut după orarul obişnuit, deoarece profesorii universitari suceveni au decis să nu participe la grevă. La nivel naţional, universitarii din unele centre s-au afiliat protestelor din învăţământul preuniversitar, în timp ce alţii au ales să nu participe la greve.
Greva dascălilor va atinge punctul culminant săptămâna viitoare. Pe 18 noiembrie, cadrele didactice sunt decise să nu mai intre la ore şi să declanşeze greva generală pe o perioadă nedeterminată.
Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, a declarat că „acest calendar al protestelor poate suferi modificări în funcţie de evoluţia evenimentelor”.
În mai multe unităţi de învăţământ din zona Rădăuţi, dar şi din Siret, profesorii nu intenţionează să intre în grevă generală, în ciuda faptului că majoritatea colegilor lor din judeţ sunt gata să-şi întrerupă activitatea pe termen nelimitat.
Grevă boicotată în unele şcoli
Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, a declarat că „cinci grupe sindicale, patru din Rădăuţi şi una din Siret, au decis să nu intre în grevă generală pe 18 noiembrie”. Şorodoc a precizat că „profesorii din aceste grupe sindicale sunt de părere că greva este o comandă politică a unui partid care vrea să-i scoată în stradă pe profesori în plină campanie electorală”.
Marea majoritate a membrilor din Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” din Suceava este gata să continue mişcările de protest.
Preşedintele Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret”, Constantin Cernica, a declarat că „există şi cadre didactice care nu doresc să facă grevă, iar motivul invocat este cel bănesc, întrucât pe perioada grevei profesorii nu sunt plătiţi”.
(11 nov 2008, 19:53:01
Rusine,lasilor! La sapa cu voi!