Pentru 2009, din cei 1.100.000 de metri cubi de lemn pe care Direcţia Silvică Suceava îi va scoate pe piaţă, 50% vor fi valorificaţi pe picior (din pădure), direct de către firmele interesate, în vreme ce 50% din această cantitate va fi vândută la drumul auto, după ce a fost scoasă din pădure, iar lemnul a fost fasonat.
Încă 550.000 de metri cubi de lemn vor fi vânduţi în cursul anului viitor, prin licitaţii organizate lunar, în vreme ce 180.000 de metri cubi de lemn pe picior au fost deja încredinţaţi spre exploatare către două firme cu o capacitate mai mare de producţie, care au încheiat contract pe mai mulţi ani.
De asemenea, 20% din cantitatea aprobată spre exploatare va fi ţinută până în trimestrul IV al anului viitor, drept cotă de siguranţă, în cazul în care apar calamităţi.
Lemnul din pădure, mai scump ca cel adus la drumul auto
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, s-a declarat surprins de preţurile mari obţinute pe lemn la licitaţia ţinută recent, fiind cazuri în care lemnul din pădure, neexploatat, s-a vândut mai scump ca cel adus la drumul auto.
“Preţul mediu obţinut pe cei 270.000 de metri cubi de lemn vânduţi la ultima licitaţie este de 83 de lei/mc, cu 60% mai mult faţă de preţul de pornire. Cele mai bune preţuri s-au obţinut pe răşinoase, urmate de cele pe fag şi esenţe tari, precum stejarul, frasinul şi paltinul. Deşi se anunţă un an de criză economică, preţurile obţinute anul acest sunt cu 15% mai mari decât cele de anul trecut. Pe unele zone s-au obţinut chiar preţuri neaşteptat de mari, de 180 lei/mc, pe picior, ceea ce mă pune pe gânduri în ceea ce priveşte seriozitatea ofertelor, când noi vindem la acest preţ lemnul fasonat, adus la drumul auto”, a declarat Valerian Solovăstru.
La prima licitaţie organizată pentru încredinţarea spre exploatare a lemnului aprobat pe 2009 au participat peste 250 de firme din judeţ şi din ţară.