Îngrijoraţi de trendul ascendent al evenimentelor rutiere în care sunt implicate persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au demarat acţiunea la nivel naţional, controalele intense începând de ieri şi continuând şi astăzi.
La nivelul judeţului, acţiunea se va desfăşura pe toate drumurile naţionale şi pe raza oraşelor şi municipiilor, fiind vizate însă cu precădere două zone.
Ieri seară, poliţişti de la circulaţie, dar şi colegi de la posturile comunale au fost mobilizaţi pentru o acţiune pe străzile din municipiul Suceava şi din localităţile arondate, în timp ce astăzi forţele sunt concentrate spre zona Câmpulung Moldovenesc.
Oamenii legii au precizat că acţiunea nu-i va viza doar pe şoferi, în alcooltest urmând să sufle şi biciclişti, motoscuterişti, căruţaşi sau chiar pietoni.
Aproape 500 de şoferi băuţi, prinşi de poliţie
Subinspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a prezentat o statistică cu privire la consumul de alcool la volan.
„În primele nouă luni ale acestui an am înregistrat 243 de dosare penale, pentru şoferi depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. În afară de acestea, mai sunt aplicate 252 de amenzi, tot pentru consum de alcool”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei.
Din totalul de 495 de conducători auto prinşi băuţi la volan în primele nouă luni ale acestui an, 73 au fost depistaţi după ce au provocat accidente rutiere, în timp ce restul (422) au fost sancţionaţi după acţiunile cu caracter preventiv ale Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Conform legislaţiei rutiere, şoferii care au o concentraţie de peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat se aleg cu dosare penale, în timp ce aceia care au concentraţii sub această valoare „scapă” cu permisul de conducere suspendat trei luni de zile şi cu o amendă.
( 8 nov 2008, 15:47:42
Cea mai ieftina sanctiune cu care poti sa scapi e suspendarea permisului pentru 3 luni, ceea ce e absurd? De ce sa suspenzi cuiva permisul pentru ca (,) cu 3 ore inainte a baut o bere, dar in rest a condus in totalitate in limitele legii si ale bunului simt, nepunand in pericol siguranta nimanui? In alte tari se practica un simplu test de coordonare care sa releve daca alcoolul influenteaza cumva abilitatile de a conduce un autovehicol. In opinia mea aceasta legislatia duce la foarte multe cazuri in care soferii bauti vor mitui agentii constatatori, reducand semnificativ eficacitatea metodei.
Dincolo de asta subliniez ca e perfect legal sa conduce o bicicleta sau caruta sub influenta bauturilor alcoolice, legea referindu-se doar la conducerea autovehicolelor.