Este vorba despre obligativitatea fiecărei instituţii de a avea un comitet de securitate a muncii, aşa cum prevede legea, comitet care există în doar 20 din cele 170 de instituţii publice din judeţul Suceava.
„150 de instituţii nu şi-au înfiinţat un asemenea comitet, deşi legea în acest sens este dată în anul 2006. Printre acestea, se numără instituţii cu număr mare de angajaţi, precum Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Primăria Suceava, Primăria Fălticeni şi Primăria Vatra Dornei, precum şi Protoeria Fălticeni”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Mihai Airinei. Acesta a mai spus că situaţia este diferită în cadrul firmelor private, unde din 213 societăţi verificate, 175 au astfel de comitete.
Comitetul de securitate a muncii are rolul de a depista riscurile de accidentări din activităţile angajaţilor, de a stabili un plan de protecţie a muncii, de a verifica starea de sănătate a angajaţilor şi de a evalua riscurile şi pericolele la care sunt expuşi angajaţii.
Mihai Airinei a declarat că „în perioada următoare se vor repeta controalele în instituţiile care nu şi-au înfiinţat comitete de securitate a muncii, şi în cazul în care situaţia se va menţine, vom aplica amenzi”.