„Le-am trimis o invitaţie în urmă cu o săptămână şi vreau să spun că sunt extrem de nemulţumit că la întâlnirea care a avut loc în urmă cu două zile la Consiliul Judeţean nici unul dintre aceşti şefi de divizii la nivel naţional nu a fost prezent. I-am invitat tocmai în ideea de a-i încuraja să cumpere produse din judeţul Suceava, însă ei i-au trimis la întâlnire tot pe cei de aici, din Suceava, care nu au putere de decizie”, a spus Flutur.
El a arătat că, aflându-se în imposibilitatea de a-şi vinde produsele în marile hipermaketuri din România, producătorii agricoli suceveni au solicitat administraţiei judeţene să urgenteze amenajarea pieţelor volante de produse proaspete. Mai mult, preşedintele CJ Suceava a spus că producătorii sunt dispuşi să investească în deschiderea propriilor magazine de desfacere, de mari dimensiuni, pentru a face concurenţă hipermarketurilor.
„Această decizie vine ca replică la sfidarea pe care o simt în piaţă, din partea marilor consorţii de magazine. Producătorii sunt disperaţi de numărul mare de taxe pe care le cer hipermarketurile, dar şi de intervalul de timp la care se face decontarea, de 3-4 luni”, a arătat Gheorghe Flutur.
„Într-o economie de piaţă nu cred că există mănuşi”
El a mai precizat că deşi Ministerul Agriculturii a elaborat un cod deontologic care ar trebui să fie respectat de hipermarketuri, acesta este foarte greu de aplicat. În aceste condiţii, Flutur a arătat că atât administraţiile locale, cât şi cele judeţene îi pot sprijini pe producătorii agricoli şi pe procesatori, astfel încât aceştia să-şi vândă singuri produsele.
„Într-o economie de piaţă nu cred că există mănuşi şi vor apărea replici la aceste monopoluri existente. Şi replicile vor fi pieţele de produse proaspete”, a spus Flutur.
El a precizat că în urma întâlnirii pe care a avut-o cu producătorii agricoli şi cu procesatorii, aceştia i-au semnalat o serie de probleme cu care se confruntă în activitatea pe care o desfăşoară. Astfel, procesatorii de lapte şi carne au semnalat faptul în judeţul Suceava nu există o bază de date a producătorilor acestor produse. Şeful administraţiei judeţene a arătat că o altă problemă cu care se confruntă producătorii este scăderea cantităţilor de carne şi lapte pe care aceştia le pot achiziţiona de la populaţie.
( 7 nov 2008, 11:55:44