Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, a declarat că „cinci grupe sindicale, patru din Rădăuţi şi una din Siret, au decis să nu intre în grevă generală pe 18 noiembrie”.
Şorodoc a precizat că „profesorii din aceste grupe sindicale sunt de părere că greva este o comandă politică a unui partid care vrea să-i scoată în stradă pe profesori în plină campanie electorală”.
Interesant este însă faptul că dascălii care nu declanşează greva generală deoarece o consideră o comandă politică sunt în grevă japoneză şi intenţionează să participe şi la greva de avertisment de două ore, programată a se desfăşura luni, în toate şcolile. Şorodoc a mai spus că „numărul dascălilor care au decis să nu facă grevă este mic comparativ cu cel al profesorilor care sunt pentru declanşarea protestelor de avertisment şi a grevei generale.
55 din cele 60 de grupe sindicale ne-au transmis că luni vor declanşa greva de avertisment, iar pe 18 noiembrie vor face grevă generală”. Sindicatul „Bucovina Rădăuţi” este afiliat la nivel naţional la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi numără peste 2.500 de membri.
Nu fac grevă, ca să-şi ia salariul
Marea majoritate a membrilor din Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” din Suceava este gata să continue mişcările de protest cu grevă de avertisment şi cu grevă generală.
Preşedintele Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret”, Constantin Cernica, a declarat că „există şi cadre didactice care nu doresc să facă grevă, iar motivul invocat este cel bănesc, întrucât pe perioada grevei profesorii nu sunt plătiţi”.
80% din cele aproximativ 5.000 de cadre didactice care fac parte din Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” sunt de acord cu continuarea mişcărilor de protest.
Constantin Cernica a declarat că „4.390 de cadre didactice s-au pronunţat pentru participarea la greva de avertisment de pe 10 noiembrie, iar 3.949 de dascăli sunt dispuşi să intre în grevă generală”.
Din Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” fac parte cadre didactice din unităţile de învăţământ din municipiul Suceava şi localităţile apropiate de municipiu, precum şi cadre din zonele Fălticeni, Gura Humorului şi Vatra Dornei.
Liderii de sindicat din şcolile sucevene au organizat, începând de săptămâna trecută şi până ieri, un referendum printre dascăli, pentru a le cere opinia cu privire la declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale.
Luni, grevă de avertisment
După cum au declarat liderii sindicatelor din învăţământul judeţean, greva continuă la Suceava în aproape toate unităţile şcolare. Astfel, după o săptămână de grevă japoneză, timp în care profesorii nu şi-au întrerupt activitatea la clasă, luni profesorii declanşează o grevă de avertisment. Aceasta se va desfăşura între orele 12:00 şi 14:00, timp în care cadrele didactice vor intra în sălile de curs, însă nu vor desfăşura nici un fel de activitate didactică. Opt zile mai târziu, pe 18 noiembrie, cadrele didactice vor intra în grevă generală pe o perioadă de timp nedeterminată.
Angajaţii din educaţie cer mărirea cu 50% a salariilor şi au intrat în grevă fiindcă Guvernul a amânat până în aprilie 2009 aplicarea legii care prevede majorarea salarială menţionată.
( 7 nov 2008, 15:45:22
A face parte dintr-un colectiv inseamna a imparti si binele si raul in egala masura!
Rusine lasilor!