Afacere îngheţată
Marian Oancea a întocmit un proiect SAPARD pentru a obţine finanţare în vederea deschiderii unei ferme de melci. A obţinut banii şi şi-a deschis, în 2005, cea mai mare fermă de melci din judeţ.
Întinsă pe un hectar, în localitatea Vicovu de Sus, ferma a presupus o investiţie de aproximativ 30.000 de euro. După o reţetă aplicată de toţi crescătorii din judeţ, care s-a dovedit însă greşită, acesta a achiziţionat melci italieni, din specia Helix Aspersa, care cresc mult mai repede decât cei din specia românească şi sunt mai căutaţi pe piaţa internaţională.
Deşi oamenii au primit garanţii de la firma care i-a adus în România că rezistă la îngheţ, în iarna lui 2005-2006, 99% dintre melcii pe care îi cumpărase Marian Oancea au murit îngheţaţi, astfel că bărbatul s-a trezit cu afacerea „îngheţată”.
Acesta îşi făcuse asigurare în prealabil la Generali Asigurări, însă în contract nu era prevăzut şi riscul de îngheţ, astfel că de la această societate a primit o despăgubire de doar 1.540 de euro. La acea vreme, era în vigoare o lege care prevedea că investitorii care şi-au deschis o fermă de animale şi sunt asiguraţi la o societate de profil, pot solicita despăgubiri şi de la stat în caz de calamităţi.
„Melcul nu face parte din categoria animale”
Proprietarul fermei a întocmit o cerere în care a cerut ca o comisie de anchetă să vină să-i evalueze pagubele şi să primească despăgubiri.
Răspunsul primit a fost următorul: „Conform articolului 1 şi articolului 5 din legea 381/2005 se efectuează plata de despăgubiri numai pentru culturile agricole, animale, păsări, familii de albine, iar melcul nu face parte din categoria animale”.
Acesta a acţionat în instanţă Guvernul României, Ministerul Agriculturii şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, procesul începând la Tribunalul Suceava, în 2006.
În apărarea sa, Oancea a invocat manualul „Zoologia nevertebratelor”, publicat în anul 1967 de Editura Didactică şi Pedagogică, din care rezultă că „melcul este un animal bine-cunoscut din încrengătura moluscă”.
Între timp procesul a fost mutat, în urma unei declinări de competenţă, la Curtea de Apel Suceava şi este în curs, fără a fi emisă deocamdată vreo decizie în favoarea unei părţi. Fermierul cere o despăgubire de 44.160 de euro de la statul român şi este convins că va avea câştig de cauză. Pentru a câştiga procesul, vicoveanul urmează să prezinte în instanţă şi o hârtie oficială de la specialiştii din domeniu, care să ateste fără echivoc faptul că melcul este un animal.
Marian Oancea nu a dorit să vorbească prea multe despre proces, spunând că vrea mai întâi să câştige şi apoi să facă declaraţii.
Creşterea melcilor, o mare ţeapă
La nivelul judeţului Suceava, persoanele care şi-au deschis ferme de melci nu au nici un motiv de bucurie. După ce melcii italieni au îngheţat, fermierii şi-au achiziţionat melci româneşti, din specia Helix Pomatia. Aşa a făcut şi Marian Oancea, care spera să facă o primă livrare de melci în vara acestui an. Nu a mai reuşit acest lucru, inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie lăsându-l fără mare parte din efective. Melcii româneşti ajung la maturitate foarte greu, în doi-trei ani, condiţii în care fermierii din judeţ nu au reuşit încă să facă vreo livrare.
Dacă majoritatea celor care şi-au deschis ferme din bani proprii au renunţat la a creşte melcii, cei care au contracte cu SAPARD trebuie să continue timp de cinci ani de zile, în caz contrar trebuind să dea înapoi banii europeni primiţi pentru investiţie.
( 5 nov 2008, 12:08:28
e mai ...usor din punct de ...vedere meteorologic si mai de...viitor.
producatorii nostri , ar putea...concura cu...succes cu cei din...occident.