În vreme ce preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari cer firmelor care au montat repartitoare să îşi trimită lunar oameni să citească consumul de energie termică din apartamente, firmele de pe piaţa suceveană, precum Elsaco sau Techem Servito, spun că nu pot face asta, până nu încheie un nou contract, cu asociaţiile.
Disensiunile dintre cele două părţi au răbufnit ieri, în cadrul şedinţei lunare cu asociaţiile de proprietari, care are loc la sediul Primăriei Suceava.
Noul regulament, inaplicabil
Toţi reprezentanţii asociaţiilor de locatari au cerut să se aplice noul regulament stabilit de municipalitate, prin care citirea repartitoarelor trebuie făcută lunar, de oameni angajaţi de firmele de repartitoare, care să circule din apartament în apartament şi să noteze consumul. Măsura ar duce la o împărţire corectă a cheltuielilor de pe scara de bloc, fiind eliminate cazurile în care unii nu declară tot ceea ce consumă.
„Suntem de acord cu această măsură, dar care acum nu e aplicabilă, din moment ce noi avem un alt contract încheiat cu locatarii, care prevede verificarea în locuinţe o dată pe sezon, nu lunar. Mulţi ne vor lua la întrebări, că de ce venim noi lunar, când contractul spune altceva”, a declarat Mugur Corlăţan, reprezentantul Elsaco.
El a recunoscut că angajarea de oameni care să citească repartitoarele la toate blocurile din Suceava ar însemna şi cheltuieli mult mai mari, comparativ cu cele din prezent, când majoritatea blocurilor practică auto-citirea consumului de pe repartitoare.
Citirea repartitoarelor din locuinţe, obligatorie din iarna aceasta
„Toată responsabilitatea aparţine firmelor care au montat aceste repartitoare, care, în loc să se adreseze Primăriei, asociaţiilor de locatari, au încheiat contracte direct cu populaţia, de la scară la scară, fără a respecta legea. Acum vor să ceară un contract între ei şi asociaţiile de proprietari, care nu sunt totuşi beneficiarii direcţi ai serviciilor lor, motiv pentru care aceştia refuză să semneze. Mai mult, vor prin acest contract să modifice tarifele practicate, ceea ce nu mai este posibil. Vom face un contract administrativ, care să prevadă obligaţiile şi drepturile asociaţilor de proprietari, care trebuie să sprijine firmele de repartitoare să poată intra în apartamente, să facă verificări, să anunţe când se face citirea, care este o obligaţie a firmelor de repartitoare”, a declarat primarul Ion Lungu, care a mediat discuţiile dintre cele două părţi.
Conform noului regulament aprobat de Consiliul Local, firmele care au montat repartitoare trebuie să facă lunar citirea acestora, în apartamentele locatarilor, în vreme ce pentru cei ce nu deschid uşa sunt prevăzute mai multe sancţiuni, pornind de la facturarea lor la consumul maxim de pe scară plus 20%, trecerea lor la pauşal, definitiv, până la amenzi de mii de lei.