De această dată au fost scoase la concurs 2.094 de posturi pentru tinerii fără stagiu militar satisfăcut şi 300 pentru cei care au făcut armata, cu menţiunea că locurile sunt disponibile la nivel naţional, pentru toate unităţile militare din ţară.
Oficial, campania de înscriere a început pe 1 octombrie, însă deocamdată se realizează repartizarea candidaţilor care au fost admişi la precedentele concursuri, dar nu au avut note suficient de mari pentru a prinde un post.
„La noi se merge pe principiul primul venit, primul servit. După repartizarea acestor candidaţi, admişi în aşteptare în seriile anterioare, vor rămâne cu siguranţă destule locuri şi pentru cei care vor veni cu dosare noi. Şi acum, dacă ne vin candidaţi din zone mai îndepărtate, nu îi întoarcem din drum, îi înscriem în baza de date, însă nu-şi pot completa încă întregul dosar”, a declarat maiorul Gabriel Ghiduş, ofiţerul de relaţii publice al Centrului Militar Judeţean Suceava.
De săptămâna viitoare însă, se vor primi dosarele complete, înscrierile putându-se face până pe 5 decembrie.
În primă fază, candidaţii vor trece printr-un filtru medical, la o clinică militară. Cei care sunt apţi pentru a îmbrăca uniforma armatei vor avea de trecut apoi de două examene, cel psihologic şi cel de pregătire fizică, pentru care vor primi note. Media minimă de absolvire este cinci, însă prioritate au candidaţii care au notele cele mai mari.
Ce le oferă armata tinerilor
Soldaţi gradaţi voluntari pot deveni tinerii care au între 18 şi 26 de ani, au absolvit minimum zece clase şi nu au antecedente penale. Fetele se pot înscrie şi ele la concurs, la orice unitate militară, probele şi modul de notare fiind identice cu cele pentru bărbaţi.
Ministerul Apărării încearcă să atragă tinerii spre o carieră militară oferind următoarele argumente: remunerarea decentă (pentru început 1.000 de lei, cu posibilităţi de avansară imediată în grad, şi implicit de mărire a salariului), echipament gratuit, asistenţă medicală gratuită, stabilitatea locului de muncă, asigurarea reconversiei profesionale după pensionare, hrană şi cazare gratuite (sau bani pentru acoperirea chiriei) şi statut social onorabil.
Pentru informaţii suplimentare cei interesaţi pot apela numărul de telefon 0230. 520.986 sau se pot prezenta direct la sediul unităţii.