Nici un medic specializat în anestezie şi terapie intensivă nu este interesat să lucreze în spitalele sucevene. Din cauza refuzului doctorilor de a profesa, toate unităţile sanitare cu paturi din judeţ se confruntă cu un deficit acut de personal la acest capitol.
Şeful Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, arată că în fiecare spital mai este nevoie de cel puţin un medic cu o astfel de specializare, dar posturile care sunt vacante nu se ocupă din cauza lipsei de candidaţi.
Medicul a explicat dezinteresul prin proasta salarizare, în condiţiile în care la Suceava remuneraţia unui anestezist este de 400 – 500 de euro, spre deosebire de ţări precum Franţa sau Germania, unde aceasta este de până la 7.000 de euro.
Anesteziştii preferă străinătatea
Potrivit şefului ASP, cea mai critică situaţie se înregistrează la Spitalul Gura Humorului, care nu a dispus niciodată de un medic anestezist şi unde, din acest motiv, se efectuează doar rahianestezie (anestezie parţială obţinută în urma injectării unei substanţe anestezice în şira spinării) şi anestezie locală.
În această unitate sanitară, cazurile mai grave, care presupun anestezie totală, nu sunt rezolvate, fiind trimise spre Spitalul Suceava. Situaţia tinde să devină la fel de dificilă şi la Spitalul Vatra Dornei, unde medicul anestezist a ieşit deja la pensie, iar în momentul de faţă este plătit cu ora.
„În judeţ, am mai avea nevoie în total măcar de patru specialişti, dar nu sunt doritori. De obicei, în cei 6 ani de rezidenţiat, medicii obţin câte o bursă de un an în străinătate şi preferă să rămână acolo şi în continuare”, a punctat Lăzăreanu.
( 4 nov 2008, 11:27:28