Chiar dacă prin această formă de protest dascălii nu-şi pot întrerupe activitatea la clasă, profesorilor li se cere ca, în timpul orelor de curs, să poarte la mână o banderolă albă, iar la intrarea în şcoală să fie afişat că este grevă. Teoretic, toţi dascălii au intrat în grevă, însă, practic, lucrul acesta este vizibil doar în câteva unităţi de învăţământ din municipiul Suceava.
Puţine sunt şcolile în care s-a afişat că dascălii se află în grevă, şi mai puţine sunt acele unităţi de învăţământ în care profesorii poartă banderola albă. Cât despre elevi, unii dintre aceştia nu ştiau ieri că dascălii lor se află în grevă.
Peste o săptămână, grevă de avertisment
Ieri dimineaţă, la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, elevii nu auziseră de greva japoneză a dascălilor lor. Pe uşa de la intrare nu era nici un afiş care să anunţe despre protestul cadrelor didactice, iar elevul de serviciu al şcolii a declarat că nu i s-a spus nimic în legătură cu acest lucru.
Aceeaşi era situaţia şi la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 din Suceava, dar şi în multe alte unităţi de învăţământ din oraş.
La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, elevii au aflat ieri, de la prima oră a dimineţii, că profesorii au intrat în grevă. Unii dintre elevi au spus chiar că au primit mesaje să nu vină la şcoală, deoarece e grevă.
„Am primit mesaj că e grevă şi să nu vin, însă am sunat la diriginte şi mi-a spus că programul se desfăşoară normal”, a declarat o elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”.
Preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Suceava, formaţiune afiliată la nivel naţional la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Constantin Cernica a declarat că „toţi profesorii din sindicatul nostru sunt în grevă japoneză, iar din acest punct de vedere nu au fost obiecţii din partea nimănui”. Este vorba despre peste 11 mii de dascăli suceveni membri în FSLI.
Cernica a precizat că profesorii vor fi în grevă japoneză până pe 7 noiembrie, urmând ca pe 10 noiembrie, între orele 12:00 şi 14:00, cadrele didactice să facă o grevă de avertisment.
Greva generală este programată să înceapă pe 18 noiembrie, şi se va derula pe o perioadă nedeterminată.
Greva generală, supusă la vot
La nivel judeţean, joi se vor afla rezultatele referendumului cu privire la declanşarea grevei generale. „Joi o să avem o situaţie cu toate voturile exprimate”, a declarat Constantin Cernica. Acesta a mai spus că „s-ar putea să fie şi profesori care nu doresc să intre în grevă generală, fiindcă nu iau salarii pe perioada protestului”.
Cadrele didactice au declanşat greva din sistemul educaţional, nemulţumite de faptul că Guvernul a amânat majorarea salariilor cu 50% pentru luna aprilie a anului viitor. Deşi dascălii ameninţă cu proteste de amploare şi cu declanşarea grevei generale pe o perioadă nedeterminată, Guvernul nu cedează, iar prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis profesorilor că nu va tăia banii de la investiţii pentru a-i da la salarii.