În mare majoritate pensionari, oamenii au aşteptat despăgubirile 20 de ani sau chiar mai mult, iar acum aceste sume reprezintă o adevărată mană cerească pentru ei.
Surprinzător şi pentru personalul CEC, ieri, la ghişeele unităţii nu a fost mare înghesuială, o explicaţie fiind că unii au optat mai de mult să-şi lase banii într-un cont.
Banii, pentru înmormântare sau nepoţi
Imediat după ora 8.00, în faţa sediului CEC din municipiul Suceava se adunaseră 10-15 pensionari, nerăbdători să ridice cei aproximativ 20.000 de lei care li se cuvin.
Pe doi pensionari, soţ şi soţie, ambii trecuţi de 80 de ani, i-am întâlnit chiar în momentul în care îşi scoseseră banii pe carnet. Foarte speriaţi că cineva îi abordează la ieşirea din unitate, aceştia au devenit brusc reticenţi şi au refuzat, iniţial, orice dialog cu noi. După ce le prezentăm o legitimaţie devin oarecum mai calmi, însă spun că nu vor să fie fotografiaţi ori să-şi dea numele, de frică să nu fie luaţi la ochi de cineva şi apoi jefuiţi.
„Am fost în asociaţia păgubiţilor, am cotizat pentru a ne judeca cu statul, am tot aşteptat, am tot sperat, dar nu credeam să ne vedem cu aceşti bani în mână”, spune soţul. Când îl întrebăm ce va face cu banii, spune fără să stea pe gânduri ce planuri are. „Soţia are de făcut o operaţie la ochi, avem nevoie de bani pentru înmormântare, să ne facem şi noi un cavou, cam atât”, mărturiseşte bătrânul.
În timp ce discutăm cu cei doi, din unitatea CEC mai iese un bătrân, mult mai vorbăreţ şi mai puţin temător decât cei doi soţi.
„Am depus banii înainte de Revoluţie şi, acum, după douăzeci de ani, m-am trezit cu suma asta. La vârsta mea nu mai am ce să fac cu ei, îi dau la o nepoată”, ne spune Gherontie Doboş, de 80 de ani, care ţine să precizeze că a fost inginer constructor.
Aproape 1.000 de suceveni vor primi despăgubiri
O altă vârstnică, de 75 de ani, a ieşit de la CEC închinându-se în toate părţile.
„Aceşti bani sunt munca mea, îmi părea tare rău de cei 70.000 de lei pierduţi, bani mulţi la acea vreme. Sunt bolnavă, mi s-a dărâmat grajdul, banii îs mană cerească pentru mine”, ne-a spus tanti Teodora Lupu.
În total, pe parcursul zilei de ieri, zeci de suceveni şi-au scos cei aproximativ 20.000 de lei (suma variază în funcţie de anul constituirii depozitului) reprezentând despăgubirile pentru vechile carnete CEC.
În evidenţele unităţii bancare sucevene sunt 930 de carnete de CEC, emise înainte de 15 februarie 1992, data până la care acestea intră în categoria celor pentru care se emit despăgubiri. Dintre aceşti oameni o parte au optat, încă de la emiterea scrisorilor de confirmare pentru bani, emise la începutul acestui an, pentru constituirea sumei într-un depozit bancar, în timp ce restul sunt aşteptaţi la ghişee, pentru a-şi ridica banii sau pentru a confirma că îi lasă la CEC.
Banii pot fi ridicaţi de la orice unitate CEC, indiferent de localitatea de domiciliu a beneficiarului.