Decizia de a opri funcţionarea termocentralelor Termicii vine pe fondul unor scumpiri extrem de mari (de 250%) a huilei, principalul combustibil utilizat la producerea căldurii şi apei calde, scumpirii gazelor, apei şi electricităţii, cât şi pe fondul datoriilor tot mai mari pe care le are de recuperat societatea de termoficare, atât de la municipalitate cât şi de la populaţie.
“Societatea de termoficare trebuia abandonată de cel puţin doi ani de zile, din punctul de vedere al eficienţei economice. Nu s-a luat această decizie pentru că dorim să salvăm patrimoniul şi locurile de muncă de la Termica. Dacă vom face o privatizare o vom face în folosul comunităţii şi al salariaţilor de acolo. Dar dacă privatizarea nu reuşeşte, nu ne rămâne altă soluţie decât să conservăm Termica, pe partea de producţie, şi să ne mutăm la KAF-urile actuale, unde sunt costuri mai mici şi de unde putem furniza în continuare energie termică în municipiul Suceava”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Termica, „o piatră de moară de gâtul Primăriei Suceava”
Şeful municipalităţii sucevene a amintit de momentul în care Termica a fost transferată Consiliului Local fără consultarea acestuia, în 2002 şi de faptul că s-a împotrivit luării acestei decizii.
„Încă de atunci am spus că Termica va fi o piatră de moară de gâtul Primăriei, iar situaţia de acum demonstrează clar că am avut dreptate. Acolo e o problemă de sistem. Putea fi la conducere cel mai bun manager de pe planetă, că nu o putea salva. Indiferent de ce măsuri s-ar lua, chiar dacă am elimina costurile reparaţiilor, pierderilor, costurile salariale, şi tot nu ar avea cum să iasă pe plus la producţie. Trebuie luată o decizie radicală. Dacă va fi o privatizare, trebuie să vină o societate care în principal să producă energie electrică şi în secundar energie termică. În această iarnă sucevenii vor avea apă caldă şi căldură asigurată, dar în primăvară suntem obligaţi să luăm o decizie”, a precizat Ion Lungu, anunţând vremuri negre pentru Termica.
Închiderea societăţii de termoficare a Sucevei ar însemna nu doar a lăsa fără locuri de muncă aproximativ 800 de suceveni, ci şi dificultăţi în furnizarea apei calde şi căldurii populaţiei, mai ales pe timp de iarnă, pentru că cele două KAF-uri (turbine pe gaz metan) din spatele Ambro mai trebuie reparate şi ar depinde de rezervele de gaz pe care le poate face România pe timp de iarnă.
(31 oct 2008, 19:51:53
Acele echipamente sunt vechi, iar functionarea lor nu numai ca nu este rentabila (vezi pretul gazului metan de la 1 ian. 2009), dar este si periculoasa prin faptul ca sunt uzate si nu mai functioneaza la capacitate maxima.
Dar cel mai important este faptul ca desi primarul stia de situatia de la Termica de acum doi ani, nu a intreprins nimic pentru a eficientiza producerea de energie electrica, pentru ca energia termica sa rezulte la un pret suportabil pentru populatie. Tovarasul Lungu a fost preocupat de a papa banii veniti de la guvern pentru reabilitare