Toate sindicatele din educaţie s-au întâlnit ieri la Bucureşti cu liderii din teritoriu şi au pus la punct calendarul mişcărilor de protest.
Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” din Suceava, formaţiune afiliată la nivel naţional la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat că „protestele vor debuta chiar de luni, când o delegaţie de cadre didactice va merge cu o petiţie la Parlamentul European”.
Tot de luni şi până pe 10 noiembrie, timp de o săptămână, dascălii vor intra în grevă japoneză. În această perioadă, pe 5 noiembrie, cadre didactice din întreaga ţară vor picheta Senatul României. Ultima zi a grevei japoneze, şi anume 10 noiembrie, va cuprinde şi o grevă de avertisment de două ore, în intervalul orar 12:00-14:00.
Protestele vor culmina pe 18 noiembrie, cu declanşarea grevei generale
În cazul în care toate aceste mişcări de protest nu vor avea nici un rezultat, Constantin Cernica a declarat că „pe 18 noiembrie se declanşează greva generală”.
Mâine, toţi liderii de sindicat din şcolile sucevene se vor întâlni pentru a discuta planul mişcărilor de protest şi pentru a vedea în ce măsură dascălii din judeţ sunt dispuşi să intre în grevă.
Constantin Cernica a spus că „marea majoritate a cadrelor didactice este dispusă să intre în grevă, însă mai sunt şi voci care susţin contrariul”.
Profesorii suceveni, în marea lor majoritate, fac parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Frământările din sistemul educaţional românesc s-au accentuat zilele trecute, atunci când Guvernul a amânat majorarea cu 50% a salariilor profesorilor pentru luna aprilie a anului viitor. Decizia Guvernului este considerată de profesori o încălcare a legilor statului de drept, în condiţiile în care majorarea salariilor a fost votată în Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.