Sucevenii vor avea posibilitatea să se plimbe cu mocăniţa din comuna Moldoviţa, un traseu al acestui tren pe linie îngustă urmând a fi amenajat în centrul municipiului Suceava.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că plimbările cu mocăniţa se vor putea face din dreptul magazinului Bucovina şi până la Casa de Cultură Suceava. Pe acest traseu vor fi amenajate patru gări, la magazinul Bucovina, la Muzeul de Istorie, la Palatul Administrativ şi la Casa de Cultură.
El a explicat că mocăniţa din centrul Sucevei va fi pornită în data de 28 noiembrie a.c., după şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Suceava, prilejuită de împlinirea a 90 de ani de la alipirea Bucovinei la România. Gheorghe Flutur a arătat că mocăniţa din Moldoviţa va rămâne în centrul Sucevei până la sfârşitul acestui an.
„Vor fi amenajate patru staţii ale mocăniţei, două la plecare şi la sosire şi alte două intermediare. Atât staţiile, cât şi mocăniţa, vor fi împodobite cu beculeţe şi ornamente specifice sărbătorilor de iarnă. În momentul de faţă analizăm modul în care va fi securizat acest traseu, astfel încât să găsim o soluţie pentru a nu bloca traficul”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a mai adăugat că bătrânii şi copiii se vor putea plimba gratuit cu mocăniţa, urmând ca firma care exploatează acest tren să stabilească un tarif pentru celelalte persoane.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a arătat că, în luna decembrie, sucevenii vor putea să se plimbe pe străzile din oraş şi cu trăsuri aduse special pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
CJ şi Primăria Suceava organizează „Crăciunul în Bucovina”
Prezenţa mocăniţei în centrul Sucevei este legată de un alt eveniment pe care Consiliul Judeţean Suceava îl va organiza în luna decembrie, în colaborare cu primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Gheorghe Flutur a arătat că la sfârşitul acestui an, în centrul Sucevei, va fi organizată o manifestare de promovare a obiceiurilor de iarnă, intitulată „Crăciunul în Bucovina”.
„O să încercăm să amenajăm în aşa fel centrul Sucevei, încât toate regiunile etno–folclorice din judeţ să fie prezente cu obiceiurile specifice fiecărei zone. Asta pentru a putea promova cât mai bine aceste obiceiuri şi pentru a le face cunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate”, a declarat Flutur.
El a precizat că această manifestare ar continua seria acţiunilor de amploare organizate de Consiliul Judeţean Suceava, respectiv şedinţa comună cu administraţia regională din Cernăuţi, Ucraina, lansarea proiectului „Turism religios în Bucovina” şi proiectul „România prinde rădăcini”.
(30 oct 2008, 14:50:37