Ilie Pomohaci, în vârstă de 45 de ani, a fost reţinut în cursul zilei de marţi de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi adus, în aceeaşi zi, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Suceava.
Pentru că pe numele lui Pomohaci figura un mandat european de arestare, emis la 27 septembrie a.c. de Curtea de Apel Padova –Italia, magistraţii au decis încarcerarea mărgineanului.
Potrivit judiciariştilor de la Investigaţii Criminale, italienii vor ca Pomohaci să fie extrădat, pentru a-l cerceta cu privire la o reţea de trafic de migranţi în care a fost implicat.
E foarte posibil, însă, ca italienii să fie nevoiţi să mai aştepte, întrucât Pomohaci este inculpat într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava.
Trimis deja în judecată de procurorii de la Crimă Organizată
La sfârşitul lunii iulie a.c., Pomohaci a fost trimis în judecată de procurorii suceveni din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT), fiind acuzat tot de trafic de migranţi.
Reţeaua din care făcea parte mărgineanul număra zeci de membri, care, susţin procurorii DIICOT Suceava, au organizat, din noiembrie 2007 şi până în luna aprilie a acestui an, nu mai puţin de 15 transporturi de migranţi moldoveni sau ucraineni (peste 100 de persoane) pe relaţia Republica Moldova-Ucraina-România-Ungaria-Italia sau alte ţări din Spaţiul Schengen.
Afacerea era cât se poate de bănoasă pentru traficanţi, pentru un „bilet” de Italia, de exemplu, fiecare migrant plătind între 2.000 şi 4.000 de euro.
Migranţii, cetăţeni moldoveni şi ucraineni, intrau legal în România, de unde erau preluaţi de membrii români ai grupărilor, care îi cazau şi le procurau documente de identitate româneşti autentice, ce aparţineau unor persoane cu fizionomii asemănătoare, sau falsificate.
Aceştia erau scoşi ilegal din ţară şi transportaţi spre Europa de Vest, fie prezentând organelor de control documentele obţinute în condiţiile descrise mai sus, profitând de lejeritatea controlului pe care autorităţile străine îl efectuează cetăţenilor români, fie ascunşi în diverse autovehicule (în special tiruri), care efectuau transporturi internaţionale de mărfuri spre ţări din Spaţiul Schengen.