Iniţial, autorităţile locale au declarat că ROSAL ar intenţiona să construiască, în baza unui parteneriat pe cel puţin 30 de ani, depozitul ecologic de deşeuri de la Moara, unul din cele două prevăzute de Planul de implementare a Directivei privind depozitarea deşeurilor, în judeţul Suceava. Ulterior, s-a vorbit despre un alt parteneriat pentru realizarea unei staţii de preselectare şi transfer deşeuri şi amenajarea unei prime celule din noul depozit ecologic de deşeuri ce va fi amenajat pe un teren al Primăriei Suceava, situat pe teritoriul administrativ al comunei Moara.
Acum ROSAL se angajează doar la o staţie de selectare şi transfer în Suceava, investiţie care ar însemna circa 650.000 de euro, conform costurilor investiţionale estimative din Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor afişat pe site-ul Consiliului Judeţean Suceava.
Judeţul Suceava are prevăzute doar cinci staţii de transfer, iar municipiul Suceava nu este inclus aici
De asemenea, contractul cu ROSAL ar urma să fie atribuit prin negociere directă, fără organizarea unei licitaţii publice, având în vedere că este vorba de o situaţie de urgenţă, iar ROSAL Grup este operator de salubrizare autorizat şi se află deja în relaţii contractuale în derulare cu Primăria municipiului Suceava.
Municipalitatea suceveană este într-o situaţie dificilă şi pentru că Planul de implementare a Directivei privind depozitarea deşeurilor în judeţul Suceava nu prevede o astfel de staţie în municipiul Suceava.
Numărul staţiilor de transfer la nivelul judeţului nostru, conform aceluiaşi site al Consiliului Judeţean, a fost deja stabilit la cinci- Vatra Dornei, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, şi doua depozite conforme, la Moara şi Pojorâta.
Costurile staţiilor sunt acoperite din fonduri nerambursabile, prin proiectul PHARE CES 2004. Unele investiţii, precum cea din Gura Humorului, sunt deja finalizate, altele sunt în curs de derulare.
Pentru zona Suceava – Moara, specialiştii care au elaborat Planul de implementare a Directivei privind depozitarea deşeurilor precizează că „realizarea unei staţii de transfer care să funcţioneze numai 2-3 ani este costisitoare, iar depozitele apropiate (Rădăuţi, Fălticeni) au capacităţi mici faţă de cantităţile generate şi colectate în municipiul Suceava. În conformitate cu Planul de implementare a Directivei privind depozitarea deşeurilor, locaţia stabilită pentru un depozit de deşeuri municipale nepericuloase (clasa b) cu o capacitate medie de 100.000 t/an este în comuna Moara, în vecinătatea municipiului Suceava.
Disponibilitatea de plată pentru servicii de gestiune a deşeurilor în Regiunea 1 Nord Est creşte
Tot conform PRGD Regiunea 1 Nord Est, tarifele pentru gestionarea deşeurilor în Suceava, în 2008, sunt de 2,82 lei/persoană fizică/lună, 31,07 lei mc pentru persoanele juridice şi 3,08 lei/mc tariful de depozitare. Taxa unică de salubrizare care se plăteşte în municipiul Suceava din data de 1 ianuarie 2007 este de 25.000 lei vechi lunar, de membru de familie, pentru populaţie, iar pentru agenţii comerciali, taxa lunară este de 50.000 lei pentru fiecare angajat.
„Disponibilitatea de plată pentru servicii de gestiune a deşeurilor în Regiunea 1 creşte de la 1,35 euro în 2004 la 2,14 euro în 2013”, se mai arată în PRGD afişat de CJ.
În ceea ce priveşte costurile investiţionale, o staţie de transfer costă 500.000 de euro, o staţie de transfer plus sortare costă 650.000 de euro, iar o staţie de compostare costă 400.000 de euro. Valoarea unui proiect din cele depuse de primăriile care au accesat finanţări nerambursabile este de aproximativ 1,25 milioane de euro şi include şi mijloace de transport speciale pentru deşeuri.