Potrivit spuselor lui Ovidiu Donţu, printre problemele discutate cu diplomatul ucrainean se numără dezvoltarea unui sistem informaţional comun care să contribuie la creşterea schimburilor de mărfuri dintre cele două ţări, şi în special cu firmele sucevene; identificarea soluţiilor pentru a efectua operaţiunile vamale comune, similar cu sistemul de la graniţa cu Republica Moldova, precum şi creşterea numărului de puncte de trecere a frontierei.
„De asemenea, s-a mai discutat încheierea unui acord privind micul trafic de frontieră, luarea unor măsuri pentru reducerea birocraţiei şi fiscalităţii, organizarea de misiuni de afaceri de ambele părţi ale graniţei, precum şi strângerea colaborării cu instituţiile din Ucraina prin parteneriate transfrontaliere, în cadrul proiectelor cu finanţare europeană”, a declarat preşedintele executiv al CCIA Suceava.
Proiect pentru dezvoltarea antreprenorială în regiunea de graniţă
Ovidiu Donţu a mai arătat că CCIA Suceava este deja solicitantul unui proiect privind dezvoltarea antreprenorială în regiunea de graniţă, proiect care se va finaliza pe 30 noiembrie 2008. De asemenea, el a mai spus că instituţia pe care o reprezintă este partener în alte două proiecte demarate de Administraţia Regională de Stat din Cernăuţi, privind dezvoltarea turismului în regiunea de graniţă şi îmbunătăţirea şi creşterea serviciilor financiare oferite de instituţiile abilitate în Cernăuţi.
„Semnalul pe care l-am primit este că firmele sucevene vor să-şi extindă colaborările pe tot teritoriul Ucrainei, nu numai în regiunea Cernăuţi şi că trebuie să folosim exemplul de bune practici privind fondurile transfrontaliere”, a declarat Ovidiu Donţu.
La rândul său, ambasadorul Ucrainei, Markian Kulyk, a precizat că „dorim ca traficul de frontieră România - Ucraina să fie mult mai fluent, sens în care se are în vedere în viitorul apropiat extinderea şi modernizarea a trei puncte de trecere a frontierei”.