„Este trist că s-a ajuns aici, este trist că dascălii din România şi-au pierdut complet încrederea în clasa politică”, a spus prof. Ardeleanu. În opinia ei, „salariile vin ca un drept al cadrelor didactice, ca un drept pe care ei îl aşteaptă demult deoarece dintotdeauna, după 1990, dascălii, printre care mă număr şi eu, au trăit într-o stare de umilinţă într-o societate polarizată, în care meseria de dascăl a fost desconsiderată. PD-L în continuare militează pentru ca această lege a majorării salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută să nu fie blocată de Guvern”, a spus universitarul.
Sanda-Maria Ardeleanu apreciază că România are bani pentru salariile profesorilor
Prof. Ardeleanu a arătat că, deşi toate guvernele de după 1990 au clamat că învăţământul este o prioritate naţională, abia anul trecut s-a alocat acestui domeniu 6 la sută din PIB, din care au fost cheltuiţi doar 4 la sută, 2 la sută fiind retraşi, la sfârşitul anului trecut, pentru a fi realocaţi altor ministere. Anul acesta în buget s-a alocat tot 6 la sută din PIB şi s-au cheltuit mai puţin de 4 la sută.
„Restul nu se mai putea cheltui, deci iată în ce situaţie penibilă ne aflăm. Dacă parlamentarii, inclusiv cei din PNL, au votat această lege înseamnă că există bani în România. Cu toţii ştim că există bani în România, prost gestionaţi”, consideră candidatul PD-L la Camera Deputaţilor.
Partidul din care face parte propune, în programul său de guvernare, aprobarea unei legi a educaţiei permanente, acordarea şi respectarea procentul de 6 la sută din PIB, descentralizare, debirocratizare, înlăturarea corupţiei şi violenţei în şcoală, acordarea tichetelor pentru profesori şi înfiinţarea unor conturi educaţionale pentru cei care studiază.