Ieri, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a arătat că, în opinia sa, respectivul proiect, afişat pe site-ul MSP şi supus dezbaterii publice până pe 20 noiembrie, şi-ar demonstra utilitatea dacă ar veni cu nişte reglementări ferme referitoare la condiţiile în care se impune internarea într-un astfel de sector şi nu ar impune restricţii pentru anumiţi pacienţi, caz în care s-ar putea vorbi într-adevăr de o lipsă de etică.
Abuzuri din partea medicilor
Medicul a explicat că, la această oră, în foarte multe secţii ATI din ţară, inclusiv în cele de la Suceava, se găsesc bolnavi a căror prezenţă nu se justifică, întrucât ar putea fi foarte bine îngrijiţi în secţiile de specialitate ale spitalelor, cu costuri mai reduse, dar care sunt orientaţi spre acest sector fie din cauza supraaglomerării din spital, fie din cauza comodităţii medicilor, care nu vor să aibă bătăi de cap în gardă.
„Este un proiect care este supus dezbaterii publice şi ca atare poate fi modificat, de aceea nu vreau să acuz pe nimeni apriori de rea intenţie, mai ales că ştiu că serviciile de ATI nu sunt folosite doar pentru bolnavii care efectiv au nevoie de ele. Cred, totuşi, că ar fi fost mai nimerit ca MSP să transmită acest proiect către spitale, prin Autorităţile de Sănătate Publică, şi să aştepte părerile medicilor pe aceeaşi filieră, în loc să se limiteze la a-l posta pe site”, a precizat Irimie.
Economii la buget
Medicul a adăugat că s-ar putea vorbi de o economie reală la buget şi dacă pe lângă spitalele judeţene ar exista servicii de îngrijiri paleative, care să se ocupe de bolnavii aflaţi deasupra resurselor terapeutice, cum ar fi cei cu cancer în stadiu terminal, care să nu îşi mai aştepte sfârşitul într-o secţie de ATI, aşa cum se întâmplă frecvent în momentul de faţă.
„În toate ţările care urmăresc în mod corect gestionarea banului acordat Sănătăţii durata medie de spitalizare în secţiile de ATI se calculează în ore şi nu în zile. Din acest motiv, nici nu există atât de multe paturi ca în România şi implicit în Suceava. La noi, durata medie de spitalizare este de până la 5 zile, ceea ce este excesiv”, a mai spus Irimie.