Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 oct 2008 - Anul XIII, nr. 253 (3934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Realizare

Primul laborator sanitar-veterinar modernizat prin SAPARD, inaugurat la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Renovarea şi modernizarea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, realizată printr-un proiect SAPARD în valoare de două milioane de euro, a fost finalizată zilele trecute, după aproape trei ani şi jumătate de la demararea procedurilor de accesare a fondurilor de la UE şi după un an de zile de la începerea efectivă a lucrărilor.

Sediul instituţiei, cu o nouă faţă, dar mai ales cu noile dotări, a fost inaugurat vineri, 24 octombrie, fiind primul deschis din cele 16 sedii din ţară care au obţinut finanţare europeană.

 

Slujbă de sfinţire, oficialităţi locale şi masă în cinstea zilei veterinarilor  

Inaugurarea de vineri a adunat, aşa cum era de aşteptat, un număr impresionant de oficialităţi locale, oameni politici şi şefi de instituţii, dar şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a Colegiului Medicilor Veterinari. După o slujbă de sfinţire, au urmat scurte discursuri ale invitaţilor, printre alţii luând cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, prefectul Ovidiu Doroftei, dar şi fostul prefect Orest Onofrei, de profesie medic veterinar, care a activat mai mulţi ani la Direcţia Sanitar Veterinară Suceava. Cu toţii au salutat deschiderea noului sediu şi au adresat felicitări celui care a reuşit să ducă la îndeplinire acest proiect, medicul Petrea Dulgheru, directorul DSVSA Suceava. După momentul tăierii panglicii, toţi cei prezenţi la inaugurare au fost invitaţi la Conacul Domnesc, acolo unde s-a punctat ziua medicului veterinar.    

„Sunt bucuros că după trei ani şi cinci luni de zile de la momentul în care am demarat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în vederea obţinerii finanţării integrale prin SAPARD, atât eu cât şi echipa putem garanta românilor şi turiştilor străini că Bucovina a ajuns la parametri europeni în ceea ce priveşte calitatea serviciilor sanitar-veterinare. Avem personal foarte bine pregătit, acum avem şi dotări de ultimă generaţie, astfel că putem garanta consumatorilor că analizele privind sănătatea animalelor, privind calitatea produselor alimentare, sunt foarte sigure”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru.

 

Probleme mari din cauza întârzierii plăţilor de la SAPARD

Cele două milioane de euro proveniţi de la SAPARD au fost obţinuţi în baza proiectului „Modernizare şi extindere laborator sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Suceava”. Un milion de euro a fost destinat realizării infrastructurii, în timp ce cealaltă parte a sumei a fost acordată pentru dotări cu aparatură de laborator de ultimă generaţie.

„Accesarea proiectului nu a fost deloc uşoară. După ce am demarat procedurile pentru obţinerea banilor încă din 2005, pe 29 septembrie 2006, ca reprezentant legal, am semnat contractul de finanţare cu SAPARD-ul. Pentru a nu apărea discuţii am dorit să fiu departe de gestionarea banilor şi am luat decizia ca Dănuţ Botezan, directorul adjunct al instituţiei, să se ocupe de tot ceea ce a însemnat SAPARD. Domnul doctor Botezan a răspuns în totalitate de implementarea acestui program, iar acum, după inaugurarea sediului, nu pot decât să-i mulţumesc pentru modul exemplar în care şi-a făcut datoria”, a mai spus Dulgheru.

„Vreau să menţionez, a continuat Dulgheru, că am avut probleme deosebite în derularea proiectului, din cauza faptului că deşi constructorii efectuau lucrări de miliarde de lei vechi noi nu-i puteam plăti la timp din cauza întârzierii decontărilor de la SAPARD. Sistarea plăţilor ne-a afectat foarte mult deoarece s-a depăşit şi termenul de 90 de zile, iar constructorul ne-a ameninţat că va părăsi lucrările dacă nu-i dăm banii”, a rememorat doctorul.  

 

Un an de zile de muncă în condiţii deosebit de grele 

Timp de un an de zile, sediul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava a fost un adevărat şantier, încă asta nu a dus la sistarea activităţii nici măcar o zi.

„Într-un timp record, de un an de zile, indiferent de anotimp, cu cei peste 100 de angajaţi la muncă zi de zi, în condiţii deosebit de grele, cu geamurile scoase, fără apă, fără încălzire centrală, chiar şi fără lumină la un moment dat, în moloz şi mortar, am reuşit să ducem la bun sfârşit această lucrare, şi vreau să le mulţumesc foarte mult şi constructorilor, care au lucrat bine şi au fost răbdători atunci când au fost întârzieri la plată”, a mai spus directorul DSVSA Suceava.

El a arătat că la nivelul ţării au fost demarate 16 proiecte SAPARD de modernizare a sediilor de direcţii sanitar veterinare judeţene, iar Suceava este primul judeţ în care lucrarea este finalizată, în alte cazuri lucrările, deşi începute cam la aceeaşi dată, mai necesitând încă un an de muncă.   

 

Dotări de ultimă oră şi mobilier special

Laboratorul sanitar-veterinar al instituţiei a fost conceput astfel încât să respecte condiţiile tehnologice de lucru şi condiţiile de biosecuritate pentru personal.

Printre noile dotări ale sanitar-veterinarilor se găsesc trei hote microbiologice cu flux laminar pentru testele microbiologice în condiţii de asepsie conform cerinţelor CE şi trei hote chimice pentru efectuarea analizelor chimice cu reactivi inflamabili şi toxici în condiţii de securitate a personalului şi protecţia laboratorului. De asemenea, unitatea mai este dotată cu o linie histologică semiautomată pentru prelucrare preparate histologice în timp rapid, sistem automat real time PCR pentru detecţie organisme modificate genetic din soia şi pentru detecţia viruşilor gripei aviare şi a pestei porcine clasice.

Noul laborator mai are trei linii ELISA automate şi semiautomate pentru depistarea parazitozelor, a bolilor virale şi bacteriene, şi două microscoape cu lampă UV şi dotate cu cameră de preluare imagini pentru diagnosticul bolilor virale (rabie), bolilor bacteriene (antrax) şi bolilor zoonotice grave.

Veterinarii vor mai lucra cu gaz cromatograf cu spectrometru de masă, lichid cromatograf pentru depistarea pesticidelor, spectrofotometru cu absorbţie atomică pentru detectarea metalelor grele din alimente de origine animală şi non-animală, analizator automat pentru determinare NTG şi celule somatice din lapte, analizatoare microbiologice tip API şi VIDAS pentru confirmare imunoenzimatică şi biochimică a microbilor patogeni din produsele alimentare.

De asemenea, cu banii de la UE toate spaţiile din laborator au fost dotate cu mobilier special, confecţionat din blat laminat rezistent chimic şi la dezinfectanţi.     

 

Investiţii de 200 de miliarde de lei vechi în tot judeţul

În cei trei ani de când se află la conducerea unităţii sanitar-veterinare judeţene, Petrea Dulgheru se poate lăuda cu patru sedii noi, la standarde europene. Sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare Vatra Dornei şi al celei din Gura Humorului, Postul de Inspecţie Frontieră Siret şi, acum, sediul judeţean modernizat şi renovat reprezintă patru investiţii, care totalizează 200 de miliarde de lei vechi.

„Mulţumesc Guvernului, miniştrilor, preşedinţilor ANSVSA, prefecţilor, colegilor, tuturor celor care m-au ajutat să duc la îndeplinire aceste proiecte”, a precizat doctorul Dulgheru.

El a arătat că în 2005, atunci când a preluat conducerea instituţiei, judeţul Suceava era ultimul din România, cu cele mai multe unităţi de procesare necorespunzătoare şi fără nici una cu ştampilă ovală, conformă cu normele UE, „iar comisarii europeni făceau naveta Bucureşti-Suceava din această cauză”. Astăzi, după trei ani de mandat, judeţul se poate lăuda cu 30 de unităţi de procesare lapte şi 17 de carne cu ştampilă ovală, din care şase abatoare vor putea face comerţ intracomunitar sau export.

„Am ajutat procesatorii şi fermierii să întocmească proiecte SAPARD, judeţul nostru fiind primul pe ţară, atât ca număr de proiecte accesate cât şi valoric. În această perioadă am autorizat 180 de ferme de animale, nu am avut epizotii majore şi am eradicat focarele altor boli moştenite. De asemenea, ţin să precizez că în perioada 5-8 iunie 2007, la Gura Humorului, am organizat al VIII-lea Congres Internaţional de Buiatrie, unde au participat 200 de profesori medici veterinari din 18 ţări europene, iar pentru organizarea deosebită am primit felicitări de la cel mai înalt nivel”, a mai spus doctorul, ca un bilanţ al activităţii sale în fruntea DSVSA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul laborator sanitar-veterinar modernizat prin SAPARD, inaugurat la Suceava.
 Vizualizări articol: 7093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Primul laborator sanitar-veterinar modernizat prin SAPARD, inaugurat la Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adjunctul cu munca si seful cu lauda! trimis de
(27 oct 2008, 13:46:26
Citez: "am luat decizia ca Danut Botezan, directorul adjunct al institutiei, sa se ocupe de tot ceea ce a �nsemnat SAPARD" si mai apoi "sa-i multumesc pentru modul exemplar �n care si-a facut datoria, a mai spus Dulgheru". Apoi acest sef al doctorilor de gaini a mai decratat: "am avut probleme deosebite �n derularea proiectului". Trageti voi concluzia!
2.   Trotuarul unde e? trimis de
(27 oct 2008, 16:34:28
Totul e bine si frumos dar trotuarul pe care circulau pietonii unde-i? Dar parcarea pentru cei care vin la aceasta institutie? Si copacii pe care i-au taiat in spatele cladirii ii inlocuieste cineva? Da, ce sa spun felicitari pentru asa proiecte incomplete!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei