Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2008 - Anul XIII, nr. 252 (3933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Printre străini

Trei sute de minori, singuri acasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Aproape 300 de minori au rămas singuri acasă după ce ambii părinţi au plecat să muncească în străinătate. Locul părinţilor a fost luat de vecini sau cunoştinţe.

De cele mai multe ori, persoana care şi-a luat angajamentul de a avea grijă de copiii vecinilor este recompensată cu diferite sume de bani şi mici atenţii.

În multe cazuri, cel mai mare dintre fraţii rămaşi acasă are responsabilitatea îngrijirii frăţiorilor mai mici.

 

La 14 ani, „mamă” pentru fraţii mai mici

La Călineşti – Şerbăuţi am întâlnit un caz în care părinţii şi-au lăsat trei copii în grija unei vecine. Părinţii şi patru dintre copii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Acasă, în îngrijirea vecinei, au rămas trei fraţi mai mici. Ionuţ este în clasa a V-a , Andrei în clasa a II-a şi Gina în clasa a VIII-a. Deşi părinţii plătesc o vecină să aibă grijă de cei trei minori rămaşi singuri acasă, totuşi, multe din treburile gospodăriei cad pe umerii fetei de 14 ani. Ea se trezeşte foarte de dimineaţă, pregăteşte mâncarea pentru ceilalţi doi frăţiori, le pregăteşte hainele pentru şcoală, îngrijeşte de animale. Cei mai mulţi bani trimişi în ţară de părinţi se cheltuiesc pe mâncare, haine şi ceva aparatură electronică (televizor color, calculator). 

 

Telefonul, legătura dintre părinte şi copil

La cele două şcoli generale din comuna Şerbăuţi, din 418 elevi, 45 au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Silvia Stremciuc este asistentul medical comunitar din Călineşti – Şerbăuţi, omul care îi vizitează cel mai des pe aceşti copii singuri.

„Din fericire nu am avut cazuri foarte grave, în care copiii rămaşi acasă să se afle în situaţie de risc. De obicei, părinţii fac cu schimbul: pleacă unul la muncă, rămâne celălalt cu gospodăria şi copiii, şi apoi invers. Şi în cazurile în care copiii rămân cu bunicii sau cu o vecină, nu se pierde legătura cu părinţii. Au toţi telefoane mobile şi vorbesc aproape zilnic cu fraţii şi părinţii din străinătate”, ne-a explicat asistentul medical.

 

Trei copii, în grija unui necunoscut cu antecedente penale

Am întâlnit la Şerbăuţi un alt caz, în care trei minori, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani, au avut de suferit după plecarea mamei în străinătate. Femeia a divorţat de tatăl copiilor, a primit custodia acestora, după care s-a recăsătorit cu un alt bărbat. Nici bine nu l-au cunoscut copiii pe noul partener al mamei, că cea care le-a dat viaţă a plecat peste hotare şi i-a lăsat pe micuţi în grija „străinului”.

Chiar dacă minorii nu au fost agresaţi fizic, aceştia erau speriaţi şi traumatizaţi emoţional din cauza bărbatului care bea mult şi făcea scandal. În decursul unei singure săptămâni, a fost nevoie de două intervenţii ale poliţiei pentru ca bărbatul, cu antecedente penale, să se liniştească, după o beţie prelungită.

Pentru că se aflau în situaţie de risc, tatăl natural al copiilor a cerut ajutorul Primăriei Şerbăuţi şi al Protecţiei Copilului Suceava pentru a putea să-şi recupereze copiii. A fost nevoie de un proces în instanţă, la finalul căruia copiii au revenit alături de tatăl natural. În tot acest timp, mama copiilor nu a dat nici un semn de viaţă, iar tatăl vitreg s-a făcut nevăzut.

 

Dirigintele, confidentul copiilor singuri

Tot din statistici, rezultă că municipiul Suceava şi oraşul Dolhasca se află pe primul loc în judeţ la numărul de copii care au părinţi plecaţi la muncă peste hotare.

Un rol important în viaţa acestor copii singuri o au profesorii şi diriginţii. Profesorul Vasile Huţanu, de la şcoala Călineşti – Cuparencu, ne-a spus că aceşti copii care rămân în grija vecinilor sau a cunoştinţelor au mai multă libertate şi, uneori, nu prea ştiu ce să facă cu ea.

„Este periculos pentru ei, pentru că este perioada când ei se formează. Când rămâne un părinte acasă, mai ştiu de frică, mai ascultă, când sunt amândoi plecaţi şi le trimit doar bani acasă este riscant. Eu încerc la ora de dirigenţie să stau de vorbă cu ei. Vreau să spun că ne preocupă mai mult soarta acestor copii singur”, ne-a povestit profesorul Huţanu.

 

Consiliere psihologică gratuită

Există şi cazuri de copii sensibili, care suportă mai greu lipsa părinţilor. Aceştia au nevoie de consiliere, de psiholog.

Fiecare minor are posibilitatea să meargă cel puţin o dată pe lună la psiholog gratuit, şedinţa la cabinetul de psihologie fiind decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

Părinţii copiilor care au nevoie de consiliere psihologică au obligaţia să ceară o trimitere de la mediul de familie, după care pot să se adreseze cabinetelor de psihologie din cadrul policlinicilor.

O soluţie pentru aceşti copii singuri acasă o constituie şi serviciile oferite de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Psihologii pot fi găsiţi fie la sediul DGASPC Suceava (b-dul George Enescu, nr. 16), fie apelând următoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188.

 

2.735 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare

La Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistraţi 12.117 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 2.735 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 4.441 au un singur părinte plecat la muncă peste hotare, iar 765 de copii au părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate.

Aceste date statistice au fost centralizate de Protecţia Copilului Suceava, pe baza cifrelor trimise de primăriile din judeţ.

Din cauza plecării părinţilor la muncă în străinătate, anul trecut, 60 de copii au ajuns în grija statului. În primele şase luni ale anului în curs, s-au înregistrat doar 20 de astfel de cazuri. Cinci minori au fost internaţi în centre de plasament, iar 15 au fost daţi spre îngrijire unor asistenţi maternali profesionişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei sute de minori, singuri acasă.
 Vizualizări articol: 3606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 8 voturi
Trei sute de minori, singuri acasă3.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cruda realitate trimis de
(25 oct 2008, 11:34:06
E dureros sa sti ca sunt atatia copii care fiind lasati singuri uneori ajung la extrem, chiar la cazuri de suicid.

Oare cine e de vina ca parintii lor pleaca?

Oare cine e de vina ca nu sunt bani nici macar pentru strictul necesar?

Cine e de vina ca majoritatea trebuie sa faca sacrificii chiar cu proprii copii, pe cand altii nu isi poate numara averile?

Daca acel "cineva" ar constiientiza si ar fi facut ceva la timpul lui in privinta asta dar cum acel "cineva" e nepasator si e numai pentru el, nu va duce decat si la mai multa durere si chin pentru acei micuti.

1.1  RE: Cruda realitate trimis de
(25 oct 2008, 20:43:25
cine e de...vina ??

DEMOCRATIA e de...vina , DEMOCRATIA cea prea mult...ravnita , DEMOCRATIA cea pentru care a a avut loc...revolutia , DEMOCRATIA cea pentru care multi si-au dat...viata , EA e de...vina !!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei