“Nu ştiu cum pot unii să facă astfel de afirmaţii care pot băga panică în populaţie, dacă nu cunosc situaţia reală. În Suceava va fi asigurată apa caldă şi căldura pe tot parcursul iernii. Nu există nici o îndoială în acest sens. Deja avem în depozite o cantitate suficientă de cărbune să furnizăm căldură mai bine de jumătate de iarnă, iar alte transporturi sunt pe drum. Poate a fost o confuzie, pentru că la Iaşi sunt într-adevăr probleme mari la societatea de termoficare, atât pentru că nu mai au stocuri de cărbune, cât şi pentru că au de achitat datorii mari către furnizori, având de plătit peste 30 de milioane de lei către E.ON Gaz. Din păcate, am fost băgaţi în aceeaşi oală, dar pe nedrept”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Împrumuturi în bănci, pentru a asigura căldura necesară populaţiei
Acelaşi lucru a fost confirmat şi de directorul SC Termica SA, Constantin Plăcintă, care a fost la fel de surprins de informaţiile lansate, care nu au o acoperire reală.
“În prezent avem cantităţi suficiente de cărbune şi păcură, să furnizăm căldură până în ianuarie 2009. De asemenea, avem contractate încă vreo 70.000 de tone de cărbune, care ne vor fi suficiente până în primăvară, iar transporturile sunt deja pornite la unele din acestea. Mai mult, nu avem nici un fel de datorii la furnizorii de utilităţi, adică la gaz sau la electricitate, încât vom putea oricând consuma cât avem nevoie, dacă situaţia ar impune să funcţionăm şi pe gaz. Acum, Suceava are una din cele mai bune situaţii dintre termocentralele din ţară în privinţa aprovizionării cu combustibili pentru iarnă. Nici nu se pune problema să nu furnizăm căldură sau apă caldă”, a declarat Constantin Plăcintă.
Mai mult, Termica mai are în conturile sale o sumă de aproximativ 130 de miliarde de lei vechi, din împrumutul de 250 de miliarde de lei vechi făcut anul acesta, pentru a asigura aprovizionarea cu cărbune. Banii sunt destinaţi tot pentru achiziţia de cărbune şi păcură, de pe bursă sau prin negocieri directe cu furnizorii.
“Probleme financiare au toate termocentralele din ţară. Dar câtă vreme sucevenii îşi vor plăti datoriile către Termica şi ceea ce consumă, nu au de ce să îşi facă griji că vor sta în frig la iarnă”, a adăugat directorul societăţii de termoficare.
Termica Suceava a fost nevoită să deschidă două linii de credit în bănci, de câte 125 de miliarde de lei vechi fiecare, pentru a putea plăti cărbunele achiziţionat în această toamnă, în acelaşi timp având de recuperat peste 100 de miliarde de lei vechi datorii de la populaţie şi alte sute de miliarde de lei, din subvenţiile de preţ suportate de către Primărie.