Pacienţii care vin aici să-şi trateze diverse boli şi care din cauza stării alterate de sănătate prezintă deja o anumită sensibilitate la particulele de praf şi la mirosuri, precum cel „de ars”, emanat de sculele electrice în funcţiune, împart holurile de aşteptare de la UPU, direcţiune şi cele de pe secţii cu cei care fac renovările menite să limiteze accesul în spital sau să îmbunătăţească serviciile medicale.
Reparaţiile, un rău necesar
În timp ce unii bolnavi îşi acoperă gura şi nasul cu ce găsesc şi se consolează cu argumentul că reparaţiile sunt un rău necesar, alţii se revoltă şi speră să nu iasă din spital mai bolnavi decât au venit, mai ales că pe lângă praful şi mirosul înecăcios trebuie să suporte şi zgomotul făcut de sculele electrice puse în funcţiune, care le macină nervii.
„M-am săturat de atâta mizerie, de moloz la tot pasul, degeaba închid uşa de la salon. Şi nici nu mă pot odihni din cauza gălăgiei. Nu cred că se lucrează simultan în tot spitalul şi mă întreb dacă nu se putea găsi o variantă pentru a proteja cât de cât bolnavii. Să-i mute măcar pe cei din saloanele aflate chiar la intrarea pe secţii, lângă uşile care se schimbă”, se plânge o pacientă.
Managerul general al spitalului, dr. Doina Ganea Motan, recunoaşte că oamenii au dreptate să fie supăraţi, dar spune că unitatea pe care o conduce are neapărată nevoie de aceste lucrări.
„Un Ordin legat de pază şi protecţie, emis de ministrul Sănătăţii Publice, obligă spitalele ca până la finele anului să securizeze intrările. Noi gândisem acest lucru înainte de apariţia acestor prevederi legale şi, de la finele săptămânii trecute, firma care a câştigat licitaţia s-a apucat de treabă. Din păcate, şantier fără mizerie nu se poate. Uşile care trebuie înlocuite nu sunt de lemn, ci metalice şi sunt prinse cu nişte clenci în zid, motiv pentru care sunt foarte greu de scos”, a explicat medicul.
Un singur circuit pentru muncitori şi pacienţi
Dr. Motan arată că praful, mirosul înecăcios şi zgomotul care au cuprins întreg spitalul nu pot fi evitate, întrucât este imposibil să se asigure un singur circuit pentru muncitori şi un altul pentru pacienţi. „Schimbăm tocmai uşile pe care circulă toată lumea, aşa că zonele în care sunt bolnavi nu pot fi evitate”, punctează şeful Spitalului Suceava, adăugând că lucrările de securizare ar trebui finalizate, conform contractului, săptămâna viitoare.
Tot atunci ar trebui să fie gata şi renovarea cabinetului de stomatologie situat la parterul unităţii, lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor, care a fost lărgit pentru a se permite instalarea unui al doilea scaun stomatologic. Vor rămâne, însă, alte două şantiere în lucru, respectiv cel din spaţiul în care urmează să funcţioneze angiograful Axiom, unde renovarea ar trebui să fie gata la finele lui noiembrie, şi cel din spaţiul în care a fost instalat osteodensitometrul, unde încă nu s-au terminat lucrările la grupurile sanitare.
În acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă a făcut reparaţii importante, care au costat miliarde de lei vechi. Este vorba, printre altele, de renovarea Unităţii de Primire a Urgenţelor şi de înfiinţarea unei săli de operaţii pentru Neurochirurgie.