La evenimentul organizat de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Inspecţia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi au participat cu lucrări şi dezbateri specialişti în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare -Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă, reprezentată prin „Punct Focal”, o reţea de informare care promovează securitatea muncii.
Simpozionul se derulează pe parcursul a două zile şi se va încheia astăzi. Desfăşurarea acestui simpozion are loc chiar în Săptămâna Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.
Exploatările forestiere şi construcţiile, meserii riscante în ceea ce priveşte securitatea muncii
„Angajatorii şi lucrătorii trebuie să conştientizeze că securitatea în muncă este extrem de importantă, iar scopul legii nu e asigurarea securităţii, ci îmbunătăţirea ei permanentă”, a declarat Mihai Costescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”.
Potrivit inspectorului general de stat din cadrul Inspecţiei Muncii, Nicolae Dantes Bratu, „aproximativ 400 de persoane din România îşi pierd anual viaţa în accidente de muncă. Făcând o analogie, se poate spune că în fiecare zi a anului o persoană moare într-un accident de muncă”.
Inspectorul şef al ITM Suceava, Mihai Airinei, a declarat că „în judeţul Suceava, exploatările forestiere şi construcţiile sunt domeniile de activitate cu cele mai mari riscuri în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea muncii”. Airinei a mai precizat că la Suceava s-au efectuat peste 180 de evaluări a riscurilor din întreprinderi.