Actele de impunere pentru sume de ordinul miliardelor de lei vechi, dar şi cele privind înregistrarea ca mijloc fix a sediului Administraţiei Financiare Publice Orăşeneşti Gura Humorului la valoarea plătită în momentul achiziţionării au fost anulate de judecătorii de la Tribunalul Suceava. Acuzaţiile aduse conducerii DGFP Suceava şi directorului executiv al instituţiei, Petrică Ropotă, încep să se năruie precum castelele de nisip, ceea ce denotă că acel control a fost unul tendenţios şi rău-voitor.
Potrivit controlorilor Curţii de Conturi, un număr de 6 administraţii financiare din cadrul DGFP Suceava au constituit, în perioada 2006 - 31 martie 2008, în mod nelegal, un fond de stimulente în sumă totală de 163.886 de lei. Răspunzători pentru această neregulă au fost găsiţi Petrică Ropotă şi 6 şefi de administraţii fiscale din judeţ.
Pe lângă suma de 163.886 de lei, reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava au solicitat şi majorări de întârzieri de 52.314 lei, bani care urmau să fie recuperaţi din buzunarul directorului DGFP Suceava şi al celor 6 şefi de administraţii fiscale.
Numai că, Tribunalul Suceava a respins cererea Curţii de Conturi ca nefondată, aşa încât presupusele nereguli se dovedesc doar praf în ochi aruncat de oameni care par depăşiţi de legislaţie.
Somaţiile către agenţii economici, emise potrivit legii
Nici cheltuielile de executare silită pe care DGFP Suceava le-ar fi angajat de la bugetul de stat, fără a fi recuperate, nu s-au dovedit reale. În baza documentaţiei întocmite de controlorii Curţii de Conturi Suceava, directorului executiv Petrică Ropotă şi şefei Serviciului financiar-contabil al DGFP, Luiza Cecilia Robciuc, li se imputa suma de 89.452 de lei, reprezentând „plăţi nelegale”, dar şi a sumei de 1.192 de lei „foloase nerealizate”. Mai precis, aceste sume reprezintă costurile cu formularele pentru somaţiile de plată trimise agenţilor economici din judeţ, care potrivit legii se suportă de la bugetul de stat.
Ca şi în cazul precedent, instanţele de judecată le-au dat dreptate finanţiştilor şi au respins sesizarea Direcţiei de Control Financiar Ulterior din cadrul Curţii de Conturi Suceava.
Plângeri penale împotriva controlorilor de la Curtea de Conturi
A treia decizie nefavorabilă Curţii de Conturi Suceava în lupta surdă împotriva lui Petrică Ropotă vizează achiziţia sediului Administraţiei Financiare Publice Orăşeneşti Gura Humorului. Controlorii Curţii de Conturi au stabilit că înregistrarea acestui mijloc fix la valoarea de achiziţie nu este legală, considerând că statul a fost prejudiciat prin plata unei sume mai mari decât cea reală. Şi acest aspect nu a fost bine documentat, motiv pentru care judecătorii de la Tribunalul Suceava au anulat decizia Curţii de Conturi care stipula că imobilul de la Gura Humorului nu poate fi înregistrat ca mijloc fix.
Toate aceste abuzuri ale controlorilor Curţii de Conturi Suceava au fost sesizate de finanţişti încă de la acea vreme. Împotriva controlorilor au fost înaintate plângeri penale, care sunt în curs de soluţionare.
(24 oct 2008, 17:48:18