Evenimentele din ultima vreme îndreptăţesc Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor să facă unele precizări:
1. Nu am semnat Acordul de asociere cu Consiliul Judeţean Suceava pentru promovarea turismului religios în Bucovina – asociere pe care o considerăm în principiu binevenită - , deoarece documentul apreciază Arhiepiscopia ca având statutul de „administrator al monumentelor istorice religioase din patrimoniul naţional şi UNESCO”. Noi Ne considerăm proprietarii bisericilor, mănăstirilor, schiturilor etc. şi ai bunurilor acestora, pentru că vieţuim într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, care garantează proprietatea.
2. La doar câteva zile după lansarea de către Consiliul Judeţean Suceava a programului „Turismul religios în Bucovina”, domnul Orest Onofrei, fost prefect al Sucevei, acum vicepreşedinte al PD-L Suceava şi candidat la scaunul de parlamentar, declara pe un post central de televiziune, privitor la retrocedarea Fondului Bisericesc al Bucovinei şi în legătură cauzală cu „calitatea” de administrator atribuită Nouă în documentele privind asocierea cu Consiliul Judeţean Suceava, că „Dacă această proprietate, aproape 200.000 de hectare, ar fi retrocedată în forma asta, actualei Fundaţii, credem, cred eu că asistăm la cel mai mare act de corupţie din România de la Revoluţie încoace, pentru că e vorba de o avere de peste 2 miliarde de euro”. Cum nu putem să Ne autocorupem, căci este vorba despre averea Noastră, îi atragem atenţia fostului înalt funcţionar al statului că, în accepţie juridică, nu există corupţie decât numai în legătură cu Puterea…
3. Dar, dacă, vai, Noi săvârşim un act de corupţie redobândind averea Bisericii, atunci ideea asocierii cu Consiliul Judeţean Suceava se compromite iremediabil, având în vedere că Partidul Democrat – Liberal, care a câştigat la alegerile locale conducerea Consiliului Judeţean Suceava, are drept deviză „eradicarea corupţiei”…
4. Noul prefect instalat zilele trecute îşi stabileşte drept obiectiv imediat reactivarea Fundaţiei Fondului Bisericesc al Bucovinei. Domnia Sa continuă astfel politica Prefecturii sucevene, nerecunoscând în consecinţă actuala Fundaţie, care este însă recunoscută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cum ne aflăm trăitori într-un stat european, stat de drept, membru al Uniunii Europene, credem cu tărie că ceea ce Ni s-a dăruit de-a lungul veacurilor de credincioşi, fie ei puternici sau umili, Ne aparţine, Ni se cuvine şi va fi din nou, după vremelnica stăpânire ateo-comunistă, al Nostru.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor
(24 oct 2008, 14:14:54