În urma negocierilor dintre autorităţile locale şi reprezentanţii firmei SC Codec SRL Cluj-Napoca, precum şi a sugestiilor date de specialiştii de la Poliţia Rutieră, s-au stabilit nouă locaţii în care vor fi amplasate radare, cinci fiind pe DN 2, iar patru pe DN 29.
La Dumbrăveni a început montarea radarelor
Cel mai aproape de momentul punerii în funcţiune sunt cele patru radare care vor fi amplasate pe DN 29, pe raza comunei Dumbrăveni. Conform edilului din comună, Ioan Pavăl, s-a emis deja o hotărâre de Consiliu Local privind colaborarea dintre firma din Cluj şi primărie şi s-au obţinut şi toate avizele (de la Secţia Drumuri Naţionale, de la E.ON, de la ROMTELECOM) pentru montarea radarelor.
„Chiar astăzi (n.r. ieri), au fost demarate lucrările pentru montarea stâlpilor cu radare. Sperăm ca în zece zile, cel mult două săptămâni, sistemele să fie funcţionale”, a declarat primarul.
În urma negocierilor dintre primărie şi SC Codec SRL Cluj-Napoca s-a stabilit ca 35% din valoarea amenzilor încasate să intre în bugetul primăriei, în timp ce restul sumei va ajunge în contul firmei, cu menţiunea că toate costurile investiţiei şi autorizării intră în responsabilitatea societăţii clujene.
În vara acestui an, mai multe primării au fost amendate de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice pentru că au încheiat contracte cu SC Codec SRL Cluj-Napoca, fără a organiza licitaţii.
Primarul Pavăl spune însă că din acest punct de vedere nu sunt probleme.
„Nu am făcut licitaţie deoarece în această investiţie nu sunt incluşi bani publici, iar firma din Cluj este singura de pe piaţă şi este agreată de MIRA. Aceste radare sunt foarte bune, aduc bani la bugetul local şi ne scapă de accidente”, a concluzionat optimist primarul din Dumbrăveni.
Radare pe DN 2, pe porţiunea dinspre Iaşi
Şi în comuna Drăguşeni Consiliul Local a dat aviz pentru amplasarea a trei radare, pe porţiunile periculoase de pe DN2.
„Am dat aviz, însă nu şi autorizaţie. Ei trebuie să vină acum cu toate avizele necesare montării şi apoi parafăm definitiv înţelegerea şi pot să înceapă să le monteze. La noi în comună se circulă cu viteză mare, pietonii nu prea au trotuare, e nevoie mare de radare”, a spus Vasile Cepoi, edilul comunei.
Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în comuna Forăşti, unde s-a dat avizul pentru amplasarea a două radare.
La fel ca în cazul comunei Dumbrăveni, 65% din încasări vor ajunge la societatea comercială din Cluj, iar 35% la bugetul local.
Radarele din cele trei comune, doar începutul
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava nu este implicat direct în semnarea acestor protocoale, fiind doar partener în program.La sediul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava a fost amenajat deja un dispecerat unde vor fi monitorizate datele preluate din punctele în care sunt montate radarele. La poliţie, printr-un sistem ale cărui cheltuieli vor fi suportate tot de firma din Cluj, se vor întocmi procesele verbale de amendă, care vor ajunge acasă la şoferi, în plic.
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, din cadrul Serviciului de Poliţiei Rutieră Suceava, a explicat că „odată ce vom porni şi pune la punct sistemul o să trecem la pasul următor, adică extinderea lui. Radarele din cele trei localităţi reprezintă doar o primă etapă din acest proiect, iar noi sprijin toate primăriile care sunt dispuse să încheie un protocol cu o firmă de profil, oricare ar fi ea. Sistemul este foarte eficient, acest fapt fiind demonstrat de practică peste tot în Europa. Scopul nostru este să reducem accidentele grave şi sprijinim montarea radarelor fixe, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene”.
Caracteristicile radarelor
Conform comisarului şef Hermeniuc, radarele montate de firma din Cluj „bat” la un kilometru în faţă şi la 500 de metri în spatele lor, acoperind astfel o porţiune de drum foarte întinsă. Locaţiile în care vor fi amplasate aceste radare vor fi făcute publice pe site-ul poliţiei, pentru o mai bună orientare urmând a fi realizate şi hărţi care să arate dispunerea lor.
Procesele verbale de contravenţie vor fi generate automat de calculator la dispeceratul poliţiei şi vor ajunge la şoferi acasă, prin intermediul unei firme de curierat rapid.
Cum aceste sisteme au şi camere de supraveghere, poliţiştii vor putea să identifice mai uşor maşinile implicate în accidente rutiere, în cazurile în care şoferii fug de la faţa locului.
(23 oct 2008, 13:16:12