Orice turist care vine pentru turism religios ar trebui să fie cazat în pensiuni sau gospodării ţărăneşti cu camere sobre, „primitoare” şi în care să existe minim o icoană şi un crucifix. De asemenea, camerele trebuie să aibă câte o Biblie şi o carte de rugăciuni şi să nu conţină elemente de decor „care să împieteze scopul călătoriei”.
Codul deontologic al pensiunilor care vor să practice turismul religios conţine şi condiţii ce ţin de meniul care trebuie servit celor care vin să viziteze mănăstirile din judeţul Suceava. Astfel, meniul ar trebui să respecte Calendarul Creştin Ortodox, în special zilele de post. Mai mult, produsele care vor fi servite turiştilor ar trebui să fie în concordanţă cu meniurile mănăstireşti.
Personalul trebuie să fie îmbrăcat în ţinute decente
Nici personalul din pensiuni nu a scăpat de codul deontologic pentru turismul religios, angajaţii pensiunilor urmând să fie îmbrăcaţi cu ţinute decente, de preferinţă tradiţionale sau închise la culoare.
„Ambientul pensiunilor trebuie să păstreze turistul în mediul local, motiv pentru care muzica va fi decentă. În acelaşi timp, standurile cu mici produse artizanale vor conţine produse meşteşugăreşti tradiţionale, cum ar fi ouă încondeiate, lemn, icoane, textile, toate din zona Bucovinei”, se mai precizează în codul deontologic al pensiunilor şi gospodăriilor ţărăneşti care vor să fie partenere în proiectul „Turism religios în Bucovina”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care a iniţiat proiectul, a precizat că acest cod deontologic urmează să fie completat cu sugestiile pensiunilor turistice. El a mai arătat că până în prezent, 18 localităţi ale judeţului au devenit parteneri în proiectul „Turism religios în Bucovina”.
(22 oct 2008, 14:31:26