Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2008 - Anul XIII, nr. 245 (3926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Incredibil

O antenă de cercetare eoliană, înaltă cât două blocuri turn, a dispărut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O antenă de cercetare eoliană, înaltă cât aproape două blocuri turn, a dispărut fără urmă de pe dealul pe care fusese montată cu câteva luni în urmă.

Bucăţi din antena respectivă, care avea instalate dispozitive de zeci de mii de euro şi casete care conţineau date importante pentru o investiţie de sute de mii de euro, au fost găsite la un centru de colectare a fierului vechi din Burdujeni.

 

Aproape 70 de metri înălţime 

În urmă cu două zile, administratorul unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Botoşani, (Energia Eoliană Service SRL) a sesizat Poliţia Salcea despre faptul că antena pe care o instalaseră în luna aprilie a acestui an, pe dealul „Căprăriei” din satul Plopeni, a fost furată.

Antena cu pricina, marca „Second Wind GSM Nomad”, de producţie canadiano-americană, era înaltă de aproape 70 de metri şi fusese montată cu acordul Primăriei din Salcea, în perspectiva construirii unor centrale eoliene în acea zonă.

Dacă antena propriu-zisă, care avea ca scop studierea curentului de aer, nu avea mare valoare, dispozitivul montat aproape de vârf (n.r.-Anonemetru) costă nu mai puţin de 30.000 de euro.

Reprezentanţii societăţii păgubite erau cu atât mai revoltaţi cu cât caseta cu toate datele recoltate, date pe baza cărora urmau să stabilească dacă investiţia unor centrale eoliene în zonă era rentabilă, dispăruseră şi ele, odată cu Anonemetrul.

 

Cum arăta antena

Antena era formată dintr-o ţeavă de aluminiu, compusă din 10 segmente telescopice. Dacă la bază, ţeava propriu-zisă avea un diametru de 18 centimetri, spre vârf ajungea la un diametru de 8 centimetri. Antena de cercetare a curenţilor de aer stătea în picioare cu ajutorul a 10 ancore prinse bine la sol.

Ultima oară când a fost văzută de reprezentanţii firmei a fost pe data de 25 septembrie a.c..

Pe dealul pe care a fost instalată, pe o arie de aproximativ 3-4 kilometri, nu se află nici o casă, motiv pentru care persoanele care au furat antena au putut lucra în linişte.

 

„Nu le-a fost greu să o dea jos”

Singura ipoteză luată în calcul de poliţiştii din Salcea a fost aceea că antena de cercetare eoliană a fost furată pentru a fi valorificată la un centru de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

Bănuielile oamenilor legii s-au confirmat, după ce, la un astfel de centru de fier vechi, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, au fost găsite 8 componente metalice ale cadrului antenei.

Poliţiştii, însă, nu au putut stabili cine anume le-a valorificat, însă suspiciunile lor se îndreaptă spre mai mulţi cetăţeni de etnie romă.

„Nu le-a fost greu să o dea jos. Au scos ancorele, au pus-o la pământ, au dezmembrat-o, au urcat bucăţile în căruţă şi duşi au fost”, explică primarul din Salcea, Ilie Lungu.

 

„Prejudiciul e mult mai mare”

Edilul spune că, în cazul în care hoţii nu vor fi prinşi, cei de la Energia Eoliană Service SRL vor fi nevoiţi să monteze o altă antenă.

„Cu ajutorul acestei antene se strâng date despre curenţii de aer, cam între jumătate de an şi un an. Apoi dacă ei (n.r.-reprezentanţii firmei) consideră că e în regulă, construiesc centralele eoliene. La noi, pe dealul Căpăriei, vor să facă 10. Din ce am vorbit eu cu ei erau încântaţi de zonă, iar investiţia urma să fie făcută sigur. Noi le dădeam 40 de ari de teren, iar ne dădeau fie energie, fie bani... urma să vedem. Acum nu ştiu ce o să fie. Oricum, prejudiciul e mult mai mare. Gândiţi-vă ce pierderi au ei cu întârzierile astea”, a continuat să explice primarul Ilie Lungu.

 

Recompensă, 300 de euro

Poliţiştii au deja un cerc de suspecţi, iar prinderea autorilor pare o chestiune de timp. În ajutorul oamenilor legii au sărit şi reprezentanţii firmei păgubite care au anunţat că oferă o recompensă de 300 de euro pentru orice informaţie care ar duce la prinderea hoţilor.

„Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor şi recuperării integrale a prejudiciului”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O antenă de cercetare eoliană, înaltă cât două blocuri turn, a dispărut.
 Vizualizări articol: 5019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
O antenă de cercetare eoliană, înaltă cât două blocuri turn, a dispărut4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prinsi si executati trimis de
(17 oct 2008, 11:12:57
nimic altceva
2.   Oare de ce nu ma mira? trimis de
(17 oct 2008, 11:14:03
In Romania orice ai vrea sa faci devine foarte riscant, trebuie sa te feresti pana si de propria umbra.

E ceva strigator la cer ce au facut nenorocitii aia, nu mar mira sa fie tigani ca ei sunt "specializati", nenorocitii furau pana si sinele de la tren...

3.   Normal trimis de
(17 oct 2008, 11:18:47
Pai asta e valabil oriunde in Romania, faza cu lasatul antenei in camp deschis. Si in cateva zile dispare.

Presupun ca antena era pur si simplu plantata in pamant si ancorata, nefiind protejata in vreun fel contra hotilor ( gard, paznic, camere etc ).

Domnilor din Botosani, dar chiar nu v-ati gandit sa asigurati in vreun fel "incinta", pur si simplu ati plantat bunuri de 50.000 de euro si ati lasat-o in camp deschis, gandindu-va ca nu se poate intampla nimic ? In Rromania ?

Si mai era si inalta, adica atragea de departe atentia "haiducilor" cu carute care bantuie prin zona.
4.   Deci da trimis de
(17 oct 2008, 13:55:48
Daca maimutele alea habar nu au ce face antena aia si care e rolul ei ce sa-i faci. Ei au vazut doar fier. Ma tem mereu cand merg cu trenul, ca o sa le faca cu ochiul si vreo 10 m de sina de cale ferata....ca doar ce ii intereseaza pe ei...
5.   Ba nuuuu MAX85 trimis de
(17 oct 2008, 15:22:43
nu cred c-or sa se apuce de dezmembrat si calea ferata pt.ca si-ar pune in pericol purandeii care cersesc in tren:"da-mi un baaaaan"......
6.   Incredibil trimis de
(17 oct 2008, 16:21:26
pina cand nu o sa se amendeze firmele de colectare care accepta asa ceva nu o sa se schimbe nimic.Bagati toate jigodiile astea la puscarie . Cum sa investesti daca vin tiganii si-ti distrug munca?
7.   Botosani trimis de
(17 oct 2008, 17:22:04
Numai unul din Botosani putea pati asa ceva. Daca nu e obisnuit sa aiba gard la casa...
8.   ... trimis de
(17 oct 2008, 19:00:01
Din punctul meu de vedere, sunt sanse de 95% ca hotii sa fie tigani.

In acest caz... (dupa ce vor fi identificati si prinsi, iar apoi condamnati) organele abilitate ar trebui sa controleze si ONG-urile care au ca obiect de activitate integrarea cetatenilor de etnie roma (adica tigani).

Aceste ONG-uri care se ocupa de integrarea tiganilor sunt foarte multe si... foarte bine platite. S-au alocat fonduri uriase pentru educarea si integrarea acestei categorii de... (nici nu stiu cum sa le zic).

Ar trebui sa fim putin cu ochii pe aceste organizatii care se tot bat cu pumnul in piept si urla din toti bojocii ca tiganii sunt discriminati, si ca ei (ONG-stii) sunt singurii care pot rezolva aceasta problema, dar nu li le aloca fonduri destule.

Sunt curios sa vad cati tigani au reusit sa integreze in comunitate (adica sa traiasca civilizat, sa nu mai fure, sa nu mai faca scandal, sa nu mai talhareasca).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei