Bucăţi din antena respectivă, care avea instalate dispozitive de zeci de mii de euro şi casete care conţineau date importante pentru o investiţie de sute de mii de euro, au fost găsite la un centru de colectare a fierului vechi din Burdujeni.
Aproape 70 de metri înălţime
În urmă cu două zile, administratorul unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Botoşani, (Energia Eoliană Service SRL) a sesizat Poliţia Salcea despre faptul că antena pe care o instalaseră în luna aprilie a acestui an, pe dealul „Căprăriei” din satul Plopeni, a fost furată.
Antena cu pricina, marca „Second Wind GSM Nomad”, de producţie canadiano-americană, era înaltă de aproape 70 de metri şi fusese montată cu acordul Primăriei din Salcea, în perspectiva construirii unor centrale eoliene în acea zonă.
Dacă antena propriu-zisă, care avea ca scop studierea curentului de aer, nu avea mare valoare, dispozitivul montat aproape de vârf (n.r.-Anonemetru) costă nu mai puţin de 30.000 de euro.
Reprezentanţii societăţii păgubite erau cu atât mai revoltaţi cu cât caseta cu toate datele recoltate, date pe baza cărora urmau să stabilească dacă investiţia unor centrale eoliene în zonă era rentabilă, dispăruseră şi ele, odată cu Anonemetrul.
Cum arăta antena
Antena era formată dintr-o ţeavă de aluminiu, compusă din 10 segmente telescopice. Dacă la bază, ţeava propriu-zisă avea un diametru de 18 centimetri, spre vârf ajungea la un diametru de 8 centimetri. Antena de cercetare a curenţilor de aer stătea în picioare cu ajutorul a 10 ancore prinse bine la sol.
Ultima oară când a fost văzută de reprezentanţii firmei a fost pe data de 25 septembrie a.c..
Pe dealul pe care a fost instalată, pe o arie de aproximativ 3-4 kilometri, nu se află nici o casă, motiv pentru care persoanele care au furat antena au putut lucra în linişte.
„Nu le-a fost greu să o dea jos”
Singura ipoteză luată în calcul de poliţiştii din Salcea a fost aceea că antena de cercetare eoliană a fost furată pentru a fi valorificată la un centru de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
Bănuielile oamenilor legii s-au confirmat, după ce, la un astfel de centru de fier vechi, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, au fost găsite 8 componente metalice ale cadrului antenei.
Poliţiştii, însă, nu au putut stabili cine anume le-a valorificat, însă suspiciunile lor se îndreaptă spre mai mulţi cetăţeni de etnie romă.
„Nu le-a fost greu să o dea jos. Au scos ancorele, au pus-o la pământ, au dezmembrat-o, au urcat bucăţile în căruţă şi duşi au fost”, explică primarul din Salcea, Ilie Lungu.
„Prejudiciul e mult mai mare”
Edilul spune că, în cazul în care hoţii nu vor fi prinşi, cei de la Energia Eoliană Service SRL vor fi nevoiţi să monteze o altă antenă.
„Cu ajutorul acestei antene se strâng date despre curenţii de aer, cam între jumătate de an şi un an. Apoi dacă ei (n.r.-reprezentanţii firmei) consideră că e în regulă, construiesc centralele eoliene. La noi, pe dealul Căpăriei, vor să facă 10. Din ce am vorbit eu cu ei erau încântaţi de zonă, iar investiţia urma să fie făcută sigur. Noi le dădeam 40 de ari de teren, iar ne dădeau fie energie, fie bani... urma să vedem. Acum nu ştiu ce o să fie. Oricum, prejudiciul e mult mai mare. Gândiţi-vă ce pierderi au ei cu întârzierile astea”, a continuat să explice primarul Ilie Lungu.
Recompensă, 300 de euro
Poliţiştii au deja un cerc de suspecţi, iar prinderea autorilor pare o chestiune de timp. În ajutorul oamenilor legii au sărit şi reprezentanţii firmei păgubite care au anunţat că oferă o recompensă de 300 de euro pentru orice informaţie care ar duce la prinderea hoţilor.
„Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor şi recuperării integrale a prejudiciului”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
(17 oct 2008, 11:12:57