Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava este interesat să afle adevărul despre cele întâmplate în cazul tânărului de 21 ani, Gheorghe Sergiu Isăilă, care a murit duminică dimineaţă, într-o clinică din Iaşi, de la o banală amigdalită, după ce iniţial a fost tratat în spitalul din Fălticeni, de către medicul infecţionist Cristian Humă.
Preşedintele respectivului for apreciază că în acest caz sunt multe lucruri de clarificat, motiv pentru care intenţionează să deschidă o anchetă, chiar şi în lipsa unei sesizări scrise din partea familiei victimei.
Ieri, medicul Irimie a arătat că va aştepta până luni, 20 octombrie, pentru ca rudele tânărului decedat să aibă timp să înainteze o reclamaţie, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla se va autosesiza, în baza articolelor apărute în mass-media locală.
Preşedintele Colegiului Medicilor: „Sunt nereguli”
„E dreptul familiei să ceară o anchetă dacă simte că a fost prejudiciată cu ceva. Corect ar fi să depună la Colegiu o sesizare scrisă, nu văd de ce ar trebui să reclame doar prin intermediul presei. Eu am răbdare, aştept să facă şi acest lucru, dar pe parcurs voi demara oricum cercetări. Sunt nereguli, însă nu pot să acuz pe unii sau alţii până nu fac o anchetă”, a punctat dr. Cristian Irimie.
Gheorghe Isăilă a fost internat în spitalul fălticenean marţi, 7 octombrie, din cauza unei amigdale inflamate, iar în dimineaţa zilei de joi a fost externat. Tânărul care a fost tratat în secţia de Boli Infecţioase, de medicul Cristian Humă, este reinternat câteva ore mai târziu, cu stare generală alterată, ulterior el fiind transferat la Suceava şi respectiv Iaşi.
Familia lui Gheorghe Isăilă îl acuză pe medicul de la spitalul în care acesta a fost internat că s-a grăbit să-l externeze, în limita a 3 zile, întrucât era neasigurat, dar medicul respinge acuzaţiile, susţinând că bolnavul a dorit să plece, împotriva recomandărilor sale, pentru a-şi rezolva problema asigurării medicale de sănătate.
Cristian Humă nu poate proba, însă, cu documente că externarea s-a produs la cererea pacientului, dar spune că o are martoră pe asistenta şefă de la Boli Infecţioase.
Isăilă mai putea rămâne în spital, chiar dacă era neasigurat
Ieri, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a precizat condiţiile în care o persoană fără asigurare medicală de sănătate poate beneficia de tratament intraspitalicesc. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, conform legislaţiei în vigoare, în situaţia în care un pacient nu este asigurat, spitalul este obligat să acorde serviciile medicale de urgenţă necesare, să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să-l externeze dacă starea de sănătate a acestuia nu mai reprezintă urgenţă.
Perioada considerată urgenţă şi pentru care CAS decontează cheltuielile nu trebuie să fie neapărat de numai trei zile, ci se poate prelungi până când viaţa bolnavului nu mai este în pericol. Cu alte cuvinte, medicul Cristian Humă putea să-l mai ţină pe Gheorghe Isăilă în spital, fără a avea motive să se teamă de o imputare a contravalorii serviciilor oferite, iar la rândul său bolnavul nu ar fi avut de ce să se îngrijoreze că va fi pus să plătească pentru asistenţa sanitară primită.
Decizia de extindere la mai mult de 3 zile a perioadei care reprezintă urgenţă aparţine exclusiv medicului curant, în acest caz Cristian Humă.