Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Deces suspect

Tânăr de 21 de ani, mort după o banală amigdalită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Un medic infecţionist de la Spitalul Municipal Fălticeni este suspectat de ucidere din culpă pe motiv că ar fi externat prematur un pacient, întrucât acesta nu avea asigurare medicală.

Doctorul Cristian Humă este bănuit de rudele decedatului - un tânăr de 21 de ani, din Mălini, Gheorghe Sergiu Isăilă - că a pus problema banilor mai presus de viaţa bolnavului, context în care nu şi-a dat tot interesul pentru tratarea corectă a cazului. În timp ce rudele lansează acuze, medicul se apără, susţinând că externarea s-a produs la cererea victimei.

 

Trimis la domiciliu după două zile, cu o reţetă în buzunar

Apreciind că la mijloc ar putea fi vorba de ucidere din culpă, familia a depus o sesizare la Poliţie şi Procuratură, solicitând anchetarea cauzelor morţii şi stabilirea gradului de vinovăţie a medicului curant. De caz au luat cunoştinţă şi conducerea Spitalului Fălticeni şi Colegiul Medicilor Suceava, care au anunţat că vor declanşa o serie de cercetări imediat ce vor primi şi o reclamaţie scrisă.

Gheorghe Isăilă a fost internat prima oară în spitalul fălticenean marţi, 7 octombrie, la ora 19.00, cu diagnosticul de periamigdalită flegmonoasă (inflamaţie a unei amigdale), după câteva zile în care a început să acuze dureri la nivelul gâtului şi al maxilarelor. El a fost tratat în secţia de Boli Infecţioase de medicul Cristian Humă, până joi dimineaţă, când i s-a scris o reţetă pe care să şi-o cumpere de la farmacie şi a fost lăsat să plece acasă.

Rudele tânărului declară că în ciuda medicaţiei administrate pe perioada spitalizării, starea tânărului era în continuare proastă, dar acesta a fost externat forţat, pentru că nu avea asigurare de sănătate. Familia aduce în sprijinul acestei afirmaţii faptul că băiatul a fost internat din nou, în aceeaşi unitate sanitară, în cursul aceleiaşi seri, cu stare generală alterată.

 

Tratat în spital cu medicamente aduse de-acasă

„Dimineaţa, când a venit de la spital, nu se putea ţine pe picioare şi vorbea incoerent. Era foarte palid şi scuipa puroi. După-amiaza, când am văzut că se simte şi mai rău, l-am dus la spitalul din Mălini. După ce l-au examinat, cadrele medico-sanitare de acolo au spus că este vorba de un şoc septic şi au chemat ambulanţa pentru a-l transporta la Fălticeni”, precizează rudele.

Joi, la ora 23.45, Gheorghe Isăilă a ajuns din nou în secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul Fălticeni, unde a rămas până a doua zi dimineaţa, când a fost trimis la un consult ORL, la medicul de specialitate din ambulatoriul spitalului.

De menţionat că în tot acest timp el a fost tratat cu medicamentele pe care şi le-a cumpărat singur, în baza reţetei prescrise în cursul dimineţii şi pe care le avea asupra sa în momentul în care a ajuns pentru a doua oară la spital.

Vineri dimineaţă, în urma examinării, medicul ORL-ist decide că are în faţă un caz critic şi recomandă transferul la Suceava. La Spitalul Judeţean de Urgenţă, tânărul este supus unor investigaţii mai amănunţite, în urma cărora este diagnosticat cu infecţie generalizată. Câteva ore mai târziu, după ce este stabilizat, el este trimis la Iaşi iar în aceeaşi zi suportă două intervenţii chirurgicale efectuate de medicii din clinica universitară. Duminică dimineaţă, însă, Gheorghe Isăilă moare, la numai 21 de ani.

 

Externat, fără analize care să justifice acest demers

Suspiciunile care planează asupra medicului Cristian Humă au ajuns şi la urechile şefului spitalului fălticenean, dr. Adrian Sigmund, care a comunicat că a făcut deja o primă analiză a cazului, împreună cu directorul medical, iar în situaţia în care va fi primi şi o sesizare scrisă din partea familiei va solicita o anchetă administrativă.

Sigmund a explicat că din primele cercetări pe care le-a întreprins a reieşit că medicul curant a dat dovadă de superficialitate, în condiţiile în care acesta a externat pacientul după numai două zile, fără a-i face şi alte analize de bază, în afara celor efectuate la internare, care să stabilească în ce măsură tratamentul administrat pe perioada spitalizării a avut efect.

„Înainte de externare analizele ar fi trebuit repetate, pentru a se urmări anumiţi parametri. Medicul putea să insiste asupra cazului şi să pună şi alte probleme, mai ales că Spitalul Fălticeni are posibilităţi tehnice. Dispunem de radiolog care să facă investigaţii imagistice şi de microbiolog care să facă hemocultură”, a spus dr. Adrian Sigmund, adăugând că medicul Cristian Humă nu poate proba cu documente faptul că pacientul Gheorghe Isăilă a fost externat la cerere: „În acte apare menţiunea că bolnavul a solicitat să plece la domiciliu, dar lipseşte semnătura acestuia, care să demonstreze că într-adevăr este de acord cu acest lucru”.

 

Mortul, scos vinovat

De cealaltă parte, medicul incriminat, Cristian Humă, spune că nu are ce să-şi reproşeze întrucât şi-a făcut bine treaba, singura sa scăpare fiind faptul că a „omis” să-l pună pe Gheorghe Isăilă să-şi dea şi acordul scris, nu doar verbal.

„Am urmat strict protocolul terapeutic prevăzut în asemenea cazuri. L-am tratat corect, cu antibiotice, antialgice, antitermice şi sedative. Pe toată perioada internării bolnavul a fost lucid şi a colaborat. L-am rugat atât eu, cât şi asistenta şefă de la Boli Infecţioase, Lucia Hanganu, să mai rămână internat, dar nu a vrut. O am martoră că spun adevărul. Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor, zicând că vrea să-şi rezolve problema asigurării medicale. După ce i-am explicat că starea lui cere o continuare a tratamentului i-am prescris o reţetă, i-am solicitat să revină şi l-am lăsat să plece. Nu am repetat analizele deoarece acestea se fac, de obicei, aproape de terminarea tratamentului şi de momentul externării. Afecţiunea lui presupunea o medicaţie cu o durată de 7 zile, iar eu nu intenţionam să-i dau drumul acasă până atunci. Dacă mai rămânea în spital, i-aş fi făcut un nou set de analize”, afirmă Humă.

 

Concluzia legiştilor

Ieri, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Cristian Irimie, a anunţat că deţine câteva informaţii despre acest caz, dar a precizat că va iniţia o anchetă doar în momentul în care familia va depune o sesizare scrisă.

„Din câte am auzit pare să fie vorba de nişte nereguli, dar nu pot să mă pronunţ până când nu fac o serie de cercetări”, a spus Irimie.

De menţionat că, potrivit certificatului constatator al decesului, semnat de medicii legişti din Iaşi, moartea lui Gheorghe Isăilă a fost provocată de un şoc septic, starea intermediară care a dus la această situaţie fiind o pleurezie purulentă, iar boala iniţială un abces latero-cervical drept.

Trupul neînsufleţit a fost adus acasă luni, 13 octombrie, cu ajutorul angajaţilor de la Ocolul Silvic din Mălini, înmormântarea urmând a avea loc astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr de 21 de ani, mort după o banală amigdalită.
 Vizualizări articol: 6603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Tânăr de 21 de ani, mort după o banală amigdalită4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sistem condus de la centru trimis de
(16 oct 2008, 11:36:38
In primul rand condoleante familiei indurerate. In al doilea rand desi nu sunt cadru medical pot sa va spun ca acest sistem este putred de sus pana jos. In acest caz ca si in altele de altfel ar trebui sa-si dea demisia in primul rand primul ministru. In cazul in care un pacient nu este asigurat si sta mai mult de 3 zile in spital medicului curant i se imputa cheltuielile de spitalizare ale pacientului. Putini stiu acest lucru. Managerul spitalului care de obicei nu are nici o treaba si habar nu are ce inseamna un act medical face mereu presiuni asupra personalului medical ca pacientii sa stea cat mai putin cu putinta in spital. In al treilea rand metoda de remunerare dupa performante a minsitrului Nicolaescu nu face altceva decat sa promoveze superficialitatea cadrelor medicale. Cu cat medicii vor trata mai multi pacienti (numeric vorbind) cu atat vor primi mai multi bani. Pana si medicii anatomo-patologi iau bani functie de nr, mortilor. Asa ca aici e o culpa medicala la nivel inalt!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei