Până acum, în ciuda eforturilor de a obţine cele 27 de hectare ale Parcului Şipote, atât prin intermediul instanţelor de judecată, într-un proces îndreptat împotriva Direcţiei Silvice, cât şi prin insistenţe la Guvern, să fie dat în administrarea Primăriei parcul Şipote, proiectul nu este realizabil decât pe jumătate.
Dacă ar fi depus proiect doar pentru refacerea Cetăţii de Scaun, fără a mai fi cuprinsă şi zona de protecţie, banii alocaţi Sucevei din fonduri europene, pe Axa prioritară 5, ar fi mult mai mici, existând riscul să fie preferate proiectele depuse de alte unităţi administrative din ţară.
Trei variante de integrare a parcului Şipote în proiect
“Nu vom renunţa la ideea de a reface Cetatea de Scaun, inclusiv parcul Şipote, mai ales că ar fi date peste cap o mulţime din elementele proiectului întocmit. De exemplu, realizarea racordului la canalizare nu se poate face decât prin parcul Şipote. Vom depune proiectul integral, aşa cum a fost gândit, doar că avem în vedere trei variante puţin diferite”, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc, în urma discuţiilor purtate pe această temă cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava.
Una dintre variante este ca cele 27 de hectare de teren ale parcului să fie cedate Primăriei, printr-o decizie de Guvern care se lasă aşteptată de mai bine de un an. De asemenea, s-a pus în discuţie concesionarea Parcului Şipote, care ar presupune nu doar documentaţii suplimentare, ci şi un efort financiar destul de consistent, sau asocierea cu Ministerul Agriculturii, nu cu Direcţia Silvică Suceava, cum se credea iniţial.
Cea mai realizabilă variantă, pe care se va şi lucra în perioada imediat următoare, este cea a asocierii, mai ales că timpul alocat proiectelor de finanţare e aproape expirat.
(16 oct 2008, 12:02:01