Singurul sucevean care apare în ambele topuri publicate zilele acestea este Vasile Armenean, patronul Betty Ice. Dacă cei de la Adevărul îl plasează pe locul 323 al ierarhiei, cu o avere evaluată la 20 de milioane de euro, în topul realizat de Capital lucrurile sunt un pic diferite. Aici, Vasile Armenean este plasat pe locul 250, cu o avere de 24-26 de milioane de euro.
Aceasta nu este singura diferenţă între clasamentele realizate de cele două publicaţii.
Potrivit celor de la Capital, cea mai mare avere la nivelul judeţului Suceava este deţinută de familia Mihalescul, din Rădăuţi.
Grupul de firme deţinut de familia Mihalescul are o avere estimată la 27-29 de milioane de euro.
Tot în Top 300 Capital mai apare şi Nicolae Troaşe, acţionarul principal al SC Calcarul SA Pojorâta, a cărui avere a fost estimată la 14-15 milioane de euro.
Povestea îngheţatei care aduce bani
În prezentarea pe care ziariştii de la Adevărul i-au făcut-o lui Vasile Armenean este reluată pe scurt povestea de succes care l-a adus pe patronul de la Betty Ice în topul celor mai bogaţi oameni din România, poveste pe care cotidianul Monitorul de Suceava a publicat-o pe larg în ediţia din 4 iunie 2007.
Văzut acum ca un potent om de afaceri, Vasile Armenean şi-a început munca de jos. În anii ’90 repara utilaje prin Austria. În acest fel a ajuns să repare şi o maşină de îngheţată din care nimeni nu credea că se mai poate face ceva. A învăţat apoi tehnologia preparării îngheţatei şi în 1992 s-a întors în Suceava, unde şi-a deschis propria afacere.
În acest moment firma produce anual peste 6.000 de tone de îngheţată, iar cifra de afaceri din 2007 a fost de aproximativ 17 milioane de euro.
Contactat de reporterii ziarului Monitorul de Suceava, Vasile Armenean a spus că-i este greu să precizeze care evaluare privind averea sa ar fi corectă, cea din Adevărul sau cea din Capital.
„Creşterea valorii bunurilor pe care le deţin nu a fost atât de spectaculoasă cum s-ar putea crede, iar faptul că anul acesta apar în top şi anul trecut nu am figurat este probabil pentru că nu am fost prea vizibil. Nu mi-am propus niciodată să ajung în acest clasament. Ţinta mea este să fiu profesionist şi să produc bunuri de calitate, nu să mă îmbogăţesc şi mai mult”, a declarat Vasile Armenean.
Afacere de familie la Rădăuţi
Familia Mihalescul din Rădăuţi a intrat în afaceri în 1995, când s-a înfiinţat SC Marelvi Impex SRL. Daniela Mihalescul, una din fiicele familiei, este director adjunct la firme, iar potrivit acesteia, „Marelvi este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa retailerilor independenţi de electronice şi electrocasnice din România”.
Între timp, familia Mihalescul a pus bazele şi unei companii care are ca obiect principal de activitate construcţiile civile şi industriale.
Aşa se face că în 2007, firmele patronate de soţii Dumitru şi Elvira Mihalescul şi din care fac parte şi cele trei fiice au avut o cifră de afaceri de 47 de milioane de euro, cu un profit net de 1,33 de milioane de euro.
„Este o surpriză şi pentru mine prezenţa în acest top. Totul se datorează inspiraţiei în afaceri, unui gram de noroc, dar şi unei munci titanice pe care am dus-o de-a lungul timpului. Ca proiect de viitor îmi propun să securizez şi să dezvolt afacerile pe care le derulez în acest moment”, a declarat Dumitru Mihalescul.
Afaceri profitabile cu materiale de construcţii şi activităţi miniere
Catalogat cu o avere de 14-15 milioane de euro, Nicolae Troaşe este prezentat de revista Capital drept proprietarul uneia dintre cele mai profitabile firme sucevene.
Prin intermediul SC Calcarul SA Pojorâta, Nicolae Troaşe se ocupă cu activităţi de extracţie şi prelucrare a resurselor minerale din cariere, balastiere şi transportul specializat al produselor finite.
Din 2005, firma se ocupă şi cu producţia de case, cabane şi structuri tehnice din lemn, această activitate fiind dezvoltată în primăvara acestui an odată cu preluarea companiei Doxar Grup Gura Humorului. O altă investiţie o reprezintă Fabrica de Sisteme de Pavaj din Beton Vibropresat din Pojorâta, suma la care este evaluată această afacere ridicându-se la 1,5 milioane de euro. În 2007, cifra de afaceri a firmelor conduse de Nicolae Troaşe a fost de 8,44 milioane de euro, iar profitul de 2,12 milioane de euro.
„Eu cred că această estimare este un pic prea mare şi le-am şi spus celor de la Capital că nu mă încadrez în cerinţele lor. Oricum, ceea ce a ajuns această firmă nu este doar meritul meu, ci şi al celor cu care muncesc de peste 15 ani şi cărora vreau să le mulţumesc”, a precizat Nicolae Troaşe.
Ca obiectiv declarat pe următorii ani, principalul acţionar al SC Calcarul SA Pojorâta a mărturisit că-şi doreşte să poată oferi clienţilor tot ceea ce este necesar în domeniul construcţiilor, un sistem integrat care să meargă de la betoane, până la case la cheie.