Fenomenul a început odată cu furnizarea căldurii pe timpul nopţii, tot atunci făcându-se auzite şi ciudatele zgomote.
“Nu mai pot dormi noaptea de atâta zgomot. Săptămâna trecută am fost de noapte la serviciu şi nu am ştiut ce se întâmplă, dar cum am schimbat programul, noaptea aud doar ţiuitul enervant ce vine de la ţeava de căldură ce trece prin apartament”, se plânge Vasile Lauric, locatar al blocului E 27 de pe strada Zorilor.
Aceeaşi problemă a mai fost sesizată şi de locatarii altor blocuri, din zona centrală, care au spus că pe lângă ţiuituri, se mai resimt şi vibraţii ale ţevilor de termoficare.
Economii făcute cu preţul torturării nervilor
Principala cauză a ţiuiturilor care răzbat din ţevile de căldură ce traversează apartamentele o reprezintă, conform specialiştilor în termoficare, dereglarea presiunii hidraulice din sistemul de termoficare al blocului, ca urmare a închiderii repartitoarelor de către mulţi dintre locatari.
Mai precis, în această perioadă a anului, când Termica a început să furnizeze căldură pe timpul nopţii, când temperaturile sunt destul de scăzute, foarte mulţi suceveni preferă să stea cu repartitoarele închise, pentru că nu li se acordă încă subvenţii la încălzire.
În aceste condiţii, presiunea care se acumulează în instalaţiile de termoficare ale blocurilor duce la formarea de trepidaţii sau ţiuituri, dacă agentul termic poate circula doar prin locaţii foarte înguste (aproape închise), după cum a explicat directorul de termoficare din cadrul Termica, Neculai Frunzaru.
Lege ignorată de firmele de repartitoare
„Asemenea probleme nu ar fi apărut dacă firmele de repartitoare ar fi respectat legislaţia în vigoare şi odată cu repartitoarele ar fi montat şi instalaţia de echilibrare hidraulică a blocului. Din păcate, ca să atragă clienţii cu preţuri mici, unele firme care au montat repartitoare nu au mai pus şi aceste instalaţii, care ar costa aproximativ 200 de euro. Anul trecut au fost mai multe asemenea sesizări, dar nu stă în puterea noastră să facem ceva. Totul ţine de organizarea lor din bloc, de modul în care îşi închid unii caloriferele şi mai ales de lipsa acestor instalaţii. Cei care au înţeles asta au montat un regulator de presiune diferenţială şi robinetele de echilibrare şi atunci au dispărut toate zgomotele ciudate”, a declarat Neculai Frunzaru.
Practic, dacă vor să scape de zgomotele care le tulbură somnul, locatarii acestor blocuri au de ales între a închide total căldura pe scară, de la gigacalorimetru, în a deschide repartitoarele, pentru ca agentul termic să circule fără oprelişti, ori să investească într-un sistem de echilibrare hidraulică, pe care ar fi trebuit să îl pună de la început firmele de repartitoare.
(15 oct 2008, 21:10:00
Cetatenii trebuiau sa se gandeasca bine inainte de a apela la asemenea dispozitive. Dar unde nu e cap... se intampla exact ce s-a intamplat la vot. Si ne mai miram ca ne merge din ce in ce mai rau.